A Karácsony története

2022. december 12.

A Karácsony története

„Karácsony - egy mágikus takaró, amely könnyedén ránk terül, miközben mégis olyan megérinthetetlen, akár az illat. A nosztalgia varázshálóját szövi körénk. Mert lehet bár az ünneplés és az imádság napja, de mindig az emlékezés napja is lesz, amikor mindenkit emlékezetünkbe idézünk, akit valaha szerettünk. „

 Augusta E. Rundel

Napjainkban a Karácsony a család, a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ünnepe. Emlékszem gyerekkoromban mennyire vártam ezt az időszakot. Persze leginkább az ajándékozást, de emellett mindig is elvarázsolt a karácsonyfa ragyogása, a sok szép dísz, amit együtt tettünk fel a fára. Olyan varázslatos volt.

Ahogy felnő az ember, rájön, hogy azért, hogy a varázslat megmaradjon, nagyon sokat kell tenni. Gyerekként csak élveztük az elkészült ételeket, de felnőttként már magunknak kell elvégezni a karácsonyi előkészületeket.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/bDCxYAaUudo5dJwKEdair7LzEgxwq4SC.jpg width=893 height=500 /

A lakás díszítése az én feladatom, nagyon szeretem látni a gyermekeim arcán a mosolyt, amikor felkapcsolom a ledfényeket. És azért a férjem szemében is látom a csillogást, az otthon melegét, a békét jelenti számára.

De pontosan mi is a története a Karácsonynak? Tekintsünk kicsit a múltba:

A Karácsony a kereszténység második legjelentősebb ünnepe, amellyel Jézus Krisztus földre születését ünnepeljük. Minden évben December 25-én tartják világszerte, bár Jézus születésének valódi dátuma nem ismert.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/LI68xgehH30fY7qcZmdZEbrWH6W0EHSq.jpg /

Az ezt megelőző napot, December 24-ét Karácsony vigíliájának hívják.
Hagyományosan ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát és ezen az estén ajándékozzák meg egymást a családtagok Magyarországon.

Az ajándékozás szokásának eredete bizonyos elméletek szerint a Napkeleti Bölcsek történetére vezethető vissza, akik a csecsemő Jézusnak ajándékokkal hódoltak Betlehemben.

Jézus Krisztus édesanyja, Mária, Józsefnek a názáreti ácsnak a jegyese volt, de még mielőtt egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant a Szentlélek erejéből. József a judeai Betlehembe ment Máriával, mert Augusztusz császár rendelete szerint összeírás volt. Ott tartózkodásuk alatt jött el a szülés ideje, de mivel szállást nem kaptak, Mária egy jászolban hozta világra gyermekét. A pásztoroknak , akik a pusztán legeltették a nyájat, megjelent az Úr angyala, és tudatta velük, hogy megszületett a Megváltó.

A pásztorok meg is találták Betlehemben Máriát és a Kisdedet, hódolatukat fejezték ki az Isten fiának. Más változatban a Napkeleti bölcsek kaptak jelet Jézus születéséről, ők keresték fel a kisdedet, és ajándékokat vittek neki.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/ydXfnO95KrPIyV6aeSW0ZhYshvFZiyLR.jpg width=1169 height=653 /

De kik is voltak a Napkeleti Bölcsek és milyen ajándékokat is vittek az Újszülött Jézusnak?

A bibliai napkeleti bölcsek a csillag vezetésével keletről Betlehembe érkeztek, hogy hódoljanak Jézusnak.

A keresztények névvel is illetik őket: Gáspár, Menyhért és Boldizsár.

Az arany nem más, mint a gazdagság jelképe. De gyógyászati hatása sem elhanyagolható.

Az arany porított formában már a Bibliában is említett nyugtatószer. Mózes népe feszültségének oldására használta. A ma paramedicinálisan alkalmazott, weben elérhető aranykolloidot többek között agyi teljesítményfokozásra, iszákosság, szénhidrátfüggőség, elhízás ellen fogyasztják.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/kEzt26glkXDWT2uB0kqxVHpDeWs8xuXS.jpg /

Nano Gold

A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt, nem véletlen, hogy a bölcsek értékes ajándékai között szerepelt. 

Már az ókori egyiptomiak és főniciaiak Kr. e. 18. században is ismerték és vallási szertartásaikon füstölőszerként használták meditatív és spirituális képességeik kiterjesztésére. A tömjénégetés a ma is élő vallások közül a hinduk, a buddhisták, a sintoisták és a zsidók szertartásainak is része.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/BWRFZAfMxGOogFfFkVZ6UznDymzSk82W.jpg /

 

A mirhát kultikus és gyógyászati célokkal évezredek óta alkalmazzák. Az ókori Egyiptomban balzsamozó szerként használták. Az ókorban a tömjénnel együtt az egyik legértékesebb árucikk volt, ma is különböző vallások rituális füstölőszere. Régóta alkalmazzák gyógyszerként Észak- és Kelet-Afrikában valamint Indiában. Az indiai ajurvédikus orvoslásban szájüregi fekélyek, gyulladások, afta helyi kezelésére, a kínai orvoslásban sebgyógyításra, mozgásszervi fájdalom enyhítésére, aranyér kezelésére használják.

Jelentős kórokozó ellenes, gyulladás gátló és nyálkahártyavédő hatása miatt elsősorban szájnyálkahártya-gyulladás kezelésére használják a modern gyógyászatban. Hazánkban gyógyszerként nincs forgalomban, de szájvizek, fogkrémek gyakori összetevője.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/PDnH42JzNWr2RARQoEFjLZzhIYYWkXy9.jpg /

Annak ellenére, hogy a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként

Már nincs sok időnk hátra Karácsonyig, amennyire tennivalóik engedik, próbáljanak meg ráhangolódni a szeretet ünnepére és próbálják ki ezeket az illóolajokat. Meglátják majd, hogy milyen fantasztikus hatással lesznek érzékszerveinkre.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónak!