Agyunk is néha szorulhat segítségre

2022. július 25.

Néha az agyunknak is kell egy kis támogatás

 

Sokéves tapasztalat, hogy nyáron kevésbé figyelünk oda a megfelelő vitaminpótlásra, mint az őszi-téli időszakban. Nem is csoda, hiszen a nyár a strandolásról, a nyaralásról vagy az erdei sétákról szól, szóval az önfeledt kikapcsolódás van a középpontban.

Az utóbbi időben sok extra feladatot kaptam az életemben és bizony észrevettem, hogy ezáltal nem mindig jutnak eszembe alapvető tennivalók, intézni valók. Nyilván közre játszik az is, hogy sok helyre kell koncentrálnom, de szeretném kicsit felturbózni a memóriámat, hogy mindenre maradéktalanul jusson kellő figyelmem.

Természetesen nem mindegy az sem milyen ételeket fogyasztunk, sportolunk-e eleget, mert ezek sokat számítanak, de ezen felül alkalmazhatunk agyserkentő teákat illetve étrendkiegészítőket is.

Kicsit körbenéztem a Fitopolcokon és máris szembe találtam magam a megoldásokkal. Nézzük is ezeket:

 

Rozmaring

A rozmaring egy jól ismert fűszernövény, de nem csak húsok ízesítésére alkalmas, hiszen agyunkra is igen előnyös hatást gyakorol.

Aromája ugyanis javítja a kognitív képességeket, a hangulatot, a memóriát, és a segítségével könnyebben megy az összpontosítás is.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/kaE1K4RiMNDQ2leUYidif0eCK7ozaSqu.jpg /

A benne található hatóanyagok élénkítik a vérkeringést.

Cseppentsünk egy csepp illóolajat a csuklónkra, dörzsöljük össze és a nap folyamán szippantsunk bele néhányszor. Engem is meglepett pozitív hatása.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/DqPAHv2BPUlLELbROn904CrJtm5DGhuk.jpg /

Aromax Rozmaring illóolaj

 

Zsálya

A zsálya, amellett hogy remek ételízesítő, tartalmaz egy antioxidánst, a carnosic savat, amely szintén hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, sőt egy másik fontos antioxidáns, a glutation termelését is elősegíti, amely javítja az agy vérkeringését, és egyúttal öregedés gátló is.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/3nwrGEDnAH6IvNz0aENLZmfqSYAySzfW.jpg width=704 height=469 /

Orvosi Zsályalevél Herbária

 

Láthatod, hogy a természet patikájából is érdemes válogatni legyen szó bármilyen problémáról. Nem feltétlenül csak a szintetikus vitaminok, étrend-kiegészítők és gyógyszerek vezetnek eredményre, sőt.

 

Ginkgo biloba

A páfrányfenyő egy valóságos élő kövület, több millió éves múltra tekint vissza, és akár 1000 évig elélhet, így hát több szempontból is rendkívül különleges növény. Arról már nem is beszélve, hogy levelei számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gyógyhatással bírnak az emberi szervezetre.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/NAhmmNQOdhUJOPF42yiXO1XwUWuEryye.jpg width=1075 height=806 /

A ginkgoban megtalálható egyik vegyületcsoport, a flavonoidok a fa saját védelmét szolgálják, az emberi testben pedig értágító hatást fejtenek ki, így a bőr, az izmok megfelelő vérellátásban részesülnek, valamint az anyagcsere is fokozódik.

 

Egy másik vegyületcsoportnak, a terpenoidoknak köszönhetően pedig fokozódik az agy vérellátása, és az idegsejtek védelme is biztosított általuk. Az agy egyik legfőbb üzemanyaga a glükóz, a ginkgo hatóanyagai pedig segítik a cukor anyagcseréjét az agyban. Mindezen hatásainak köszönhetően javul a memória, a koncentráló készség és a szellemi teljesítőképesség.

Praktikus kapszula formában még könnyebb a fogyasztása:

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/gDITldD9VC5lT1XfD6phTJkBpkilQbO7.jpg width=556 height=723 /

Jutavit Ginkgo Biloba 120mg

 

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy a ginkgo biloba használata hosszú távon hígítja a vért, és nehezíti a véralvadást, éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazás előtt kikérd orvosod véleményét.

Maca

A maca egy lágyszárú növény, amely az Andok perui és bolíviai részén egyaránt őshonos. A gyökere rendkívül hasznos anyagokat tartalmaz, ezért hasznosítják többféle formában, itthon főképp a szárított, porrá őrölt változatot ismerhetjük.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/NhD6ZerNPq5R2ezzWSDhSGfNzIpInmfb.jpg width=747 height=538 /

Fogyasztása már csak azért is ajánlott, mert számtalan vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, aminosavat tartalmaz, mint például a B-vitaminok, kálcium, magnézium, foszfor, jód, réz vagy a cink.

 

Mindezek mellett pedig olyan anyagok is találhatóak a maca gyökérben, melyeknek köszönhetően a belőle készült termékek remek vitalizáló, szellemi teljesítmény fokozó készítmények. Sőt, a stresszel szemben is ellenállóbbá teszi a szervezetet.

 

Por, folyadék és kapszula formájában is alkalmazható. Az agyserkentés mellett még más áldásos hatással is bír, így használata előtt szintén ildomos utánajárni annak, hogy a számodra minden szempontból megfelelő étrend-kiegészítő-e a maca gyökér.

Bármelyik terméket is válasszuk, biztosan segítségünkre lesznek.