Az idénygyümölcs fogyasztás fontossága

2022. június 13.

Az idénygyümölcsök fogyasztásának fontossága

Én már abba a korba születtem, amikor a gyümölcsöket és a zöldségeket évszaktól függetlenül tudjuk megvenni a boltokban. Fiatalabb koromban ezt úgy tekintettem, hogy mennyivel kényelmesebb az életem, hogy bármikor hozzáférhetek kedvenc gyümölcsömhöz. Van az ismeretségi körömben olyan is, aki mesélte, hogy banánt, narancsot csak korlátozott számban lehetett kapni az ő gyerekkorában. Gondoltam, mennyivel egyszerűbb most már.

Azért ha belegondolunk, talán jobb volt az a világ olyan szempontból, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket nem kényszerítették rá a mielőbbi érésre különböző eljárásokkal. Minden a maga idejében ért be és ez által koncentráltabban is tartalmazta a vitaminokat és ásványi anyagokat.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/3DA9ucN7qrfCyEvHwEGbJn1Bn9OE2JW5.jpg width=1077 height=605 /

Nézzünk néhány idénygyümölcsöt, amiket most érdemes fogyasztani, esetleg eltenni a téli időszakra.

Az én nagy kedvencem a Cseresznye. Addig vagyok képes enni, amíg ki nem pukkad a hasam tőle. És még mennyi jótékony hatása van a szervezetre:

Magas víztartalmának köszönhetően vese- és vértisztító hatású, aminek köszönhetően bőrünk is megszépül. Csökkenti a vér húgysavszintjét, így az ízületi, reumatikus betegségeket megelőzhetjük rendszeres fogyasztásával. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős. Gyakori izomgörcsöknél sokat segíthet egy nagy tál cseresznye elfogyasztása.

Béta-karotin tartalma óvja szemünk egészségét és természetes barnaságot kölcsönöz bőrünknek.

Magas antioxidáns tartalma által egyes ráktípusokat is megelőzhetünk fogyasztásával, illetve segíti a természetes öregedést is.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/kVN2fuvTbRvOjLunXSuM8BdHvwzohiaB.jpg width=1083 height=952 /

 

Másik kedvenc csemegém az eper. A gyerekek porcukorral szokták enni, én magában is imádom az érett, friss epret. Télre is fagyasztok le, ha lehetőségem van rá, mert egy jó kis turmixba is kiváló, de gyümölcsleves alapanyagaként is fenséges.

Az eper remek C-vitamin forrás, melynek köszönhetően immunrendszer erősítő, bőrfiatalító hatású. Gyulladás csökkentő és harcol a magas koleszterinszint ellen.

Kismamáknak is igen hasznos a fogyasztása, mert egy adag eperben kb. 21 mcg folsav van. A folsav a terhesség korai szakaszában fontos, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így az eperrel akár születési rendellenességeket is megelőzhetsz.

Ha szeretnénk megszabadulni pár felesleges kilótól, abban is hasznunkra válik. Természetes módon alacsony a kalóriatartalma (32 kalória 100 grammban), zsírmentes és alacsony a nátrium- és cukortartalma. Könnyen beilleszthető egy változatos diétába.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/iymrd7PyMID9k1weLRmBZfohr93itPmM.jpg width=972 height=894 /

Harmadik a sorban a közkedvelt málna. A gyerekektől a felnőttekig mindenki szereti. Egészen rendkívüli története van:

Latin neve: Rubus idaeus, aminek jelentése vadszeder az Idáról. Egy régi legenda szerint az Ida nevű hegyen kezdték el a termesztését, majd onnan terjesztették el a rómaiak. Egy másik történet szerint (ami nekem jobban tetszik), Ida, a csecsemő Zeusz dadája fehér málnát szedett, megszúrta az ujját a tövise és a vére festette vörösre a gyümölcsöt.

Népies neve himpér, ami a német Himbeere szóból ered, ami annyit tesz: Boldogasszony csipkéje.

Jótékony hatásai is szép számmal vannak:

  • Jelentős mennyiségű flavonoidot tartalmaz, ami gyulladás gátló, rák megelőző, immunrendszer erősítő hatású.
  • Ásványi anyagok közül kiemelkedő a vas-, kálium-, mangán-, réz- és magnézium tartalma.
  • Gazdag B-komplex és K-vitaminokban, amelyek nagyban segítik szervezetünk zsír-, fehérje-, szénhidrát anyagcseréjét.

 

Hamarosan érkezik a meggy is. Lekvárnak nagyon szeretem befőzni. Ásványi anyag tartalma jóval magasabb a cseresznyéétől. A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag.  A meggy igazi előnye a cseresznyével szemben azonban az, hogy jóval több szerves savat tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A másik fő előnye, hogy közel 10-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye.

A meggy gazdag antioxidáns tartalma biztosítja az erek falának rugalmasságát, és a szívizom erejét és összehúzódó képességét is növeli. A szív ritmusos működését is segíti, és ezzel is csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának veszélyét.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/nlYWAWel7PQQWXabeiLWpH7M8qgRzGPW.jpg width=862 height=862 /

Ha befőzésre szánjuk el magunkat jó tudnunk, hogy ha szeretnénk megőrizni a gyümölcs vitamin tartalmát, akkor nem szabad hosszan forralni, mert elillannak a hatóanyagok.

 

 

Idénygyümölcsre fel! Védjük velük természetesen az egészségünket.