COPD-Obstruktív tüdőbetegség

2023. január 23.

COPD, Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség

A COPD angol nyelvű krónikus obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/0vGEuh5y5wcEMhkdHWTsOypNOTCNjZKj.jpg width=1376 height=674 /

Jómagam 3 éve hallottam erről a betegségről először egy közeli családtagomtól, és csak akkor szembesültem vele mennyire veszélyes.

Ez a krónikus obstruktív tüdőbetegség két tünetcsoport egyidejű jelenlétével járó gyulladásos folyamat. Az egyik az idült hörghurut (bronchitis), ahol a hörgők beszűkülnek és fokozott váladékképződés alakul ki.

A másik a tüdőtágulás (emfizéma), ahol a léghólyagok folyamatosan összeolvadnak, pusztulnak. A tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegő mennyisége, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok fala feszülni kezd, majd megreped, ami csökkenti a rájuk háruló nyomást, aminek következtében azonban csökken a tüdő effektívlégzőfelülete.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/4VjhTtbWXogxMefAPZ2hJBMTzTvj4pO8.jpeg width=951 height=535 /

Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre is utalhatnak. Ilyen a nehézlégzés, sípoló légzési hang, fizikai terhelésére jelentkező fulladás. A hónapokon keresztül, főleg reggelente fellépő kínzó köhögés és nagy mennyiségű köpetürítés.

 A diagnózis felállításához vizsgálatok sora szükséges és elengedhetetlen. A kiértékeléséhez mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

A COPD nem gyógyítható, a kezelés célja a fulladás és légszomj megelőzése, a légzés előrehaladó hanyatlásának lassítása, megállítása, a szövődmények megelőzése. Hangsúlyozni kell, hogy a COPD eredményes kezelésének alapfeltétele a dohányzás azonnali és teljes abbahagyása. Enélkül a legkorszerűbb gyógyszerekkel, a leghatásosabb eljárásokkal sem lehet a rosszabbodást megállítani. 

Ugyancsak nem fordítható vissza a tüdőtágulás miatt bekövetkező szövetkárosodás, az elpusztult tüdőhólyagocskák már nem tudnak regenerálódni, de a dohányzás abbahagyásával a tüdő teljesítménye a soha nem dohányzottakéhoz hasonlóan alakul.

A tüdőtágulás hosszú távon, a tüdőben és a kisvérkörben megnövekedett vérnyomás következtében a jobb oldali szívfél túlterhelése és az elégtelen oxigénellátottság miatt a szív károsodásához vezet.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/bfmhEs0pXw354Aje2F2DBhiOmDaum4ly.jpg /

A legsúlyosabb stádiumban életveszélyes állapotok, szívelégtelenség és -leállás vagy a légzőizmok kimerülése következhet be. A vészes fulladást súlyos esetben az úgynevezett paradox légzés jelzi; ekkor a beteg a mellkasi és hasi légzést váltogatva, gyorsan veszi a levegőt, ezt segítő szokatlan testhelyzetet vesz föl, légzési segédizmait fokozottan használja.

 A rekeszizom számára ez a légzés nagyon fárasztó. A jobb szívfél elégtelenségét fáradtság, fulladás ödémás láb, dagadt bokák jelzik.

Az alábbi gyógyhatású termékekkel a tünetek enyhíthetőek és megkönnyítik a betegséggel való együttélést és rohamos súlyosbodását:

Gyuri bácsi Tüdőfűleveles teakeverékét javasoljuk, mindennap egy csészével. Keserű ízű, erős gyógyhatású a teakeverék, melyet a nap folyamán elosztva kell elkortyolgatni, nem egyszerre meginni.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/DyWWwEdqWRbeHBACz0QWDGblHtRrxoca.jpg width=606 height=607 /

 A keverék fogyasztásában 3 hónap után 4 hét szünetet kell tartani, majd ismételni a kúrát. A teakeverék gyulladáscsökkentő, tüdőtisztító és légzéskönnyítő hatású.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a COPD-ben az oxidáns/antioxidáns egyensúly felborulása az oxidánsok javára fordul elő.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/0QP9QzI6OAxbmOOUE26hysIYBWuUz89A.jpg width=724 height=724 /

A NAC-val kapcsolatban beszámoltak arról, hogy csökkenti a köpet viszkozitását mind cisztás fibrózis, mind COPD esetén, megkönnyítve a tüdőváladék eltávolítását.

Az N-acetil-cisztein (NAC) a nem esszenciális L-cisztein aminosav stabil formája. Ez egy kéntartalmú aminosav, amely stabilizátorként hat a proteinszerkezetek kialakulására, és elősegíti a glutation képződését.

A glutation az erőteljes szabad gyökfogó vegyület, amely szintén segít fenntartani a normális, kiegyensúlyozott immunrendszer működését. 

Ezenkívül a NAC segíthet az egészséges agy- és idegszövetek támogatásában.

Mindig mindenhol a prevenciót hangsúlyozzák és nem hiába, ha nem figyelünk oda szervezetünkre, pár év leforgása alatt tönkre is tehetjük ezt a magától csodálatos működő rendszert.

Figyeljen egészségére!