Életünk sója

2022. június 27.

Életünk sója

A só fogyasztásáról mindig is keringtek negatív és pozitív hírek. Sokan óva intenek a túlzottan sós ételektől, mert magas vérnyomáshoz vezethet. Máshol pedig olvasni, hogy a kevés só bevitel az ásványi anyag szint csökkenését okozza.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/9v9JPOzTV9UiLN2FCabp9lDJANScKzbU.jpg width=814 height=542 /

 

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm, durván 1 teáskanálnyi mennyiség. Ebben benne van az összes étkezés, beleértve a félkész és kész termékek sótartalmát, illetve a külön sózást is.

 

A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium (40%) és a klór (60%). A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ideg- és izomműködésben, a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A klór a gyomorsósav alkotórészeként közreműködik az emésztésben, a nátriumhoz, illetve a káliumhoz kötött kloridion formájában pedig a só-víz háztartásban és a savbázis egyensúly fenntartásában is jeleskedik.

 

Az emberi szervezetben megközelítőleg 80-100 gramm nátrium található, amelynek többsége oldott formában van jelen, kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák el.

Én sajnos rettentően sósan eszek. Próbálok vendégségben erre odafigyelni, nehogy megsértsem a vendéglátómat. De általában az első falat után nyúlok is a sóért. A túrós tésztát is pirított szalonnával eszem és még ezen felül meg is sózom.

A magam részéről mindig más sót használok otthon. És nem csak az ételek ízesítésére, hanem sok minden másra is alkalmazzuk.

Be is vezetem a kedves olvasót a só felhasználás rejtelmeibe.

Először is nézzük a különböző só fajtákat, amelyek közül többet is megtalálhat a  Fitopolcokon.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/ba8nrstTjFeaZb9g4JAgkS7BevNQC3TO.jpeg width=809 height=607 /

Tisztított só

Más néven asztali vagy konyhasó: finomabb, de sok más sóhoz képest még mindig elég durva. Alapvetően főzéshez szokás használni, hiszen a nagy szemcsékre magába ráharapni nem igazán kellemes. Leveses, szószos ételek ízesítésére alkalmas, hiszen könnyen feloldódik.

Jódozott só

Akár tengeri, akár bányászott alapanyagból csinálják, mindenképpen jódot adnak hozzá. 1989 óta engedélyezik, hogy a sóhoz jódot is adjanak - bár magától is tartalmaz egy lehelletnyit - a lakosság jódproblémáinak megoldására. Hogy ez jó vagy rossz, azt azóta több kutatás is igazolta illetve cáfolta. Mindenesetre, ha valaki tudja, hogy jódra van szüksége, érdemes ezt a fajtát választani.

Tiszta só:

Több éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s káliummal kiegészített ételízesítőket. A mérgezőnek titulált sót Tejfalussy András, s több orvos követője kerülendőnek tartja, míg szerinte a patikai tisztaságú sóból sokkal többet kellene fogyasztani.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/EPppnF5KWPlfCXRRbzgRRSEOJEUYgqVV.jpg width=704 height=939 /

NACL-Tiszta só

A Himalája só

A himalája só egy egészséges alternatíva, melynek egyik igen nagy előnye, hogy lúgos hatással bír. A rengeteg savasító étel fogyasztása mellett sokszor nehéz megfelelő mennyiségű lúgosító ételt (zöldségeket főleg) fogyasztani, ennek tükrében nem mindegy, hogy például a főzéshez milyen sót használsz. Az eredeti himalája só pozitív hatásait pedig számos kutatás alátámasztja.

 

A himalája só egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő biokémiai működéshez. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A himalája sót–az asztali sóhoz hasonlóan-gyakran használják főzéshez, de különböző fürdőkbe is beleteszik, hogy abban feloldódva fejtse ki a gyógyhatását.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/9Mrcn7M3vsnN4pOk8BFyEeveJavIWu05.jpg width=675 height=900 /

Naturganik Himalája só

 

Parajdi só:

A parajdi só méltán a legértékesebb sófajta.   Kézzel bányásszák és semmilyen ipari beavatkozáson nem megy keresztül, így mentes minden káros anyagtól. Szürkés színét őstengeri iszaptartalmának köszönheti. Több mint 84 különböző ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

Mivel adalékanyag mentes, nincs semmi mellékhatása, sőt, kifejezetten hatékony számos egészségügyi probléma esetén. Megszünteti szervezetünk energiahiányos állapotát, és serkenti a gyógyulási folyamatokat.

 

 • Serkenti az anyagcserét, pozitívan hat cukorbetegség, túlsúly esetén.
 • Hatékony számos légúti megbetegedés esetén.
 • Asztmás és allergiás tünetek kezelésére is alkalmas.
 • Bőrünkre is jótékony hatással bír sok betegség, allergiás tünet esetén.
 • Segít az ízületi-, és izomfájdalmak megelőzésében, kezelésében.
 • Normalizálja testünk keringését, ezzel segítve a krónikus fejfájás, és az alvászavarok elmulasztását.
 • Szabályozza a vérnyomást.
 • Csíraölő hatású, ezért hatékony gombák, baktériumok, vírusok esetén is.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/gllE0qoXfJdSH4JSD0JvSokC2eAjFweV.jpg /

Naturecookta Parajdi só

 

Ám a sókat nem csak ételeink ízesítésére használhatjuk.

Mi télen-nyáron használjuk otthon a sópárnát a gyerekeknek. Éjszaka azon alszanak, így előzzük meg a különböző felső légúti megbetegedéseket. Mindenképpen ajánlom allergiás, asztmás betegségben szenvedőknek is, illetve ha netán arcüreg- vagy középfülgyulladás áll fenn. Előnyük, hogy használhatjuk hidegen (Mint ahogy mi is) és felmelegítve is.

 

A sófürdő heti egy alkalommal csodát tesz az ember bőrével,  megszabadítja a baktériumoktól, pihentető erővel bír, és igen hatásos gyulladáscsökkentő, értágító, a bőrt és a nyálkahártyákat fertőtlenítő, sebeket gyógyító hatású.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/sXrlGKDtyRE6mOVUujfB50YOAn2E4uTx.jpg width=832 height=554 /

 

Nem olyan rég ismerkedtem meg egy csoda itallal.

Azt írták róla, ez az örök egészség titkos receptje. Ez a Sole víz.

A sole víz nem más, mint tiszta kristálysó és tisztított víz telített oldata, melynek napi fogyasztása hihetetlen energiával és megfelelő rezgéssel látja el a testet. Ez az a folyadék, amit minden nap magunkhoz kell venni, mert ez testünk számára maga az élet.

A só pozitív ionjai körbeveszik a vízmolekulák negatív ionjait és fordítva, amikor tiszta sóhoz szűrt vizet adunk. Amikor a só és a víz elegyednek, akkor egy új „dimenzió” jön létre. A víz és a só molekulái felbomlanak, ezzel egy teljesen új struktúra jön létre. A víz nem víz és a só nem só többé. Ez az új struktúra egy olyan elektromos töltéssel rendelkezik, amit a test nagyon könnyen felvesz. A Sole víz új kristályos struktúrája olyan erős, hogy a rezgési mintáját 24 órán keresztül megtartja a testben. A kristálysóból készült oldat a testet a sókristályokból származó természetes energiával látja el és a test képes ezt az energiát akár 24 órán keresztül is megtartani.

Mire van hatással a Sole víz folyamatos fogyasztása:

 • segíti az emésztést és növeli a tápanyagok felszívódását a testben
 • növeli az energiaszintet
 • segíti az alvást
 • segíti a méregtelenítést
 • szép és egészséges bőrt biztosít
 • csökkenti a vércukor szintet
 • csökkenti az izomgörcsöket
 • szabályozza a vérnyomást
 • segíti, hogy egészséges vénáink legyen
 • elősegíti a fogyást
 • helyreállítja a test sav-lúg egyensúlyát
 • segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből
 • segít helyrejönni betegségekből, mert olyan rezgéssel bír, ami a beteg testből éppen hiányzik

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/4ph9cbtDssv5IGrFGBTFvT977FnBy3WD.jpg width=704 height=704 /

Így készíthetjük el:

Egy befőttes üveget negyedéig töltsünk fel finomítatlan sóval. A legtöbb recept a himalája sót említi, de használhatunk finomítatlan tengeri sót, parajdi sót is. A lényeg, hogy ne a boltban kapható hagyományos asztali sót használjuk, mert az már olyan finomítási folyamatokon esett át, ami miatt elvesztette valódi ásványi anyag tartalmát és esetenként még káros adalékanyagoktól is szennyezett lehet. Vehetünk egész nagy sókristályokat is, mint amit a képen látsz.

Ezután töltsük fel az üveget tisztított vízzel. A jó minőségű tisztított víz elengedhetetlen feltétele a Sole vizünknek.

Hagyjuk 24 órát pihenni.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/PEVeYQoVTNVs2kVjjZ36mFmqJNgakzZ9.jpg width=653 height=435 /

Minden reggel éhgyomorra egy pohár langyos vízbe tegyünk egy teáskanál Sole vizet és igyuk meg az oldatot.

A Sole vízzel ne érintkezzen fém. A kanál és a befőttes üveg teteje ne legyen fémből. Ha fémmel érintkezik, elveszti a fent említett kedvező elektromos töltést.

Só választásunknál legyünk körültekintőek és ne feledjük: Ételünk sója lehet életünk sója.