Gluténmentes élet 1.rész

2022. március 07.

Gluténmentes élet 1. rész

Modern kori világunkban egyre sűrűbben halljuk azt, hogy valaki gluténérzékeny. Számos család mindennapjait nehezíti meg, főként, ha kisgyermekről van szó, de felnőttként is nehéz az életmódunk teljes megreformálása az étkezés terén.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/Vav0GeRYoLnCYH2UJGeEM7kzwjYmKlgF.jpg width=873 height=499 /

 

Blogunkban szeretnénk bővebb információt adni magáról a betegségről is és segítséget nyújtunk azoknak az olvasóinknak, akik most ismerkednek a gluténmentes táplálkozással.

Először is mi is az a gluténérzékenység?

A cöliákia, más néven lisztérzékenység egy autoimmun betegség, ahol az illető a glutén egy alkotóelemére allergiás. Sajnos az arra érzékenyek szervezete nem tudja ezt a fehérjét megemészteni, ezáltal indul be az autoimmun folyamat. Vékonybelünk egy szakaszát érinti, hiszen a bélbolyhok károsodnak ilyenkor, krónikus, felszívódási zavarokkal járó betegségről beszélünk.

A gluténérzékenység bármely életszakaszban jelentkezhet. Mik a tünetei, ami alapján következtetni tudunk a betegségre?

  • Fáradékonyság, amit a felszívódási zavar idéz elő
  • Fogyás
  • Fogzománc hibái
  • Rendszeresen visszatérő afták
  • Bőrproblémák, különösen a nyakon és a felkaron
  • Puffadás, hasmenés

Gyermekeknél jelentkezhet még:

  • Étvágytalanság
  • Fejlődésben való elmaradás
  • Vérszegénység
  • Nemi érés megkésése

Ha a gyanú legkisebb árnyéka is felmerül, elsőként egy vérvizsgálatra érdemes elmennünk, amely egyértelműen kimutatja, ha fennáll a betegség.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/wqARoxIhgMEPgiXzZvtn9NstN4vG5KmB.jpg width=713 height=266 /

 

Én személy szerint többször iktatok be gluténmentes napokat, bár nincs kimutatott érzékenységem, mégis jól eső megkönnyebbülés a szervezetemnek, amikor kicsit hagyom pihenni és regenerálódni.

Ha pedig orvosilag igazolt a gluténérzékenységünk, mielőbb kezdjük el az étrendünk megváltoztatását. Sajnos gyógymódot még nem találtak rá, így az élethosszig tartó diéta jelenthet kizárólag megoldást. A jó hír azonban az, hogy egyre szélesedő a gluténmentes ételek termékkínálata.

Már nem csak az otthon elkészített ételeket élvezhetjük, hanem ha csak egy finom édességre vágyunk, azt is több helyen beszerezhetjük.

Nézzük, hogy a Fitopolcok milyen termékekkel segítik életmódunk megreformálását:

Amikor egy kis sós ropogtatni valóra vágyunk, kiváló választás lehet a Cornito tallérja, több féle ízben is elérhető, személyes kedvencem a fokhagymás ízű.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/pBzIkUHb9MVA4omrhGlYF6IkdQqKrPnR.jpg width=618 height=618 /

Gluténmentes ostya
Összetevők: kukoricakeményítő, margarin, víz, étkezési só, emulgeálószer: napraforgó lecitin, zsírsavak, citromsav, kukoricaliszt, burgonyapehely,

Választék: natúr, köményes, pizzás, fokhagymás.
Gluténmentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, lupinmentes, élesztőmentes.
Kiszerelés: 100g

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/BvsdMEhC2Gopvtn67lZLtW0I53Rx8IxJ.jpg width=401 height=405 /

Az édes szájú vásárlóink gyakran választják a Barbara Gluténmentes finomságait.

Magyarországon a 90-es években az elsők közt kezdték el a gluténmentes termékek gyártását. Kezdetben néhány liszt és száraz tészta állt rendelkezésre, mára azonban kész süteményeivel is elvarázsol minket.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/wdnpw5Ks0ohW8tl7pqKPtSeScIip7NMD.jpg width=649 height=649 /

 

Ha van egy kis időnk, magunk is nagyon ízletes finomságokat készíthetünk. Személyes kedvencem a tápióka gyöngy. Kiváló pudingot varázsolhatunk ebből az aprócska gyöngyből. De készülhet belőle Bubble ital is és sűríthetünk is vele, mivel magas a keményítő tartalma.

A tápióka Dél-Amerikában őshonos, ahol ugyan olyan előszeretettel fogyasztják, mint mi a rizst itthon. Felhasználása is hasonlóan sokoldalú, desszertek, mártások alapanyaga is lehet, mivel íze semleges, sűrítőerejét pedig magas keményítő tartalmának köszönheti. Egy valódi kis energia bomba, mivel zsírt csak alig, szénhidrátot annál inkább tartalmaz, ezért edzés előtti erőnlét fokozására is kiváló. Nagyon könnyen emészthető, a gluténmentes étkezés egyik alap pillére lehet.


Volt a hétvégén egy kis időm, így megleptem magam és a családom néhány finomsággal.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/pzxlg49n6ktyQyFxKP209pVxTUeZUZej.jpg width=780 height=1040 /

A tápióka puding elkészítéséhez a gyöngyöket be kell áztatni 5-10 percig vízbe, én magam növényi tejet (mandula) használtam, az is kitűnő választás. Ha megpuhultak, lassú tűzön főzzük meg, közben adagolhatjuk az ízesítőt. Vanília rudat kapartam ki, és egy kis fahéjjal bolondítottam meg. Amikor besűrűsödött, vegyük le a tűzhelyről és kisebb tányérokba adagolva várjuk meg, míg kihűl. Édesíthetjük mézzel, vagy agavé sziruppal.

Gyermekeim kedvence az OXO tea, néhanapján, ha ellátogatunk egy nagyobb Plázába, mindig kérik, hogy vegyünk, ám eléggé borsos az ára, így kipróbáltam az otthon készített változatát. Nagy sikert aratott, bár nekünk a kisebb szemű tápióka gyöngyünk volt hozzá, de azzal is elérhető a kívánt eredmény, variálhatjuk ízlésünk szerint.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/FxFiv1RuWBmCwLeIkr3RKCBT4ZypaBBP.jpg width=870 height=1160 /

A tápióka gyöngyöket nyolcszoros mennyiségű vízben megfőztem, folyamatos kevergetés mellet 30 percen keresztül,s mikor besűrűsödött,lekapcsoltam a gázt és leszűrtem. Málnaszörpbe, kávészirupba áztattam egy órát, majd beletettem az elkészített italokba.  Mivel imádok kávézni, ezért magamat is megleptem egy Bubble kávéval, isteni az íze és különlegesek benne a tápióka golyócskák.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/dMvaVlYWRTI3nzuE7jGyTnEj5j0C1T0f.jpg width=929 height=1239 /

 

Remélem sikerült egy kis jókedvet adnom azoknak az olvasóinknak, akik most szembesültek ezzel a betegséggel.

Nincs veszve semmi, mert így is lehet kiegyensúlyozottan élni.

A második részben megnézünk néhány levest és főételt, amivel változatosabbá tehetjük diétás étkezéseinket.