Gluténmentes élet 2. rész

2022. március 21.

Gluténmentes élet 2. rész

 

Az első részben egy ismertetőt adtunk magáról a gluténérzékenységről, mint betegségről, néhány egyszerű recepttel igyekeztünk segíteni a kezdeti nehézségek leküzdőit.

Jelen blogunkban a kenyérsütés rejtelmeibe kalauzoljuk el a kedves olvasót, illetve a különböző sütemények, tészták világába.

Ha már a betegséget diagnosztizálta orvos, akkor nincs is más teendőnk, mint az étrendünket, az életmódunkat megváltoztatni.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/iA7KKfG9UcoM7WAHKfR3UfXHRIj3fJfy.jpg width=490 height=531 /

Itt szeretném megjegyezni, hogy sajnos a gluténmentes életmód rendkívül szigorú és nem merül ki csupán az élelmiszerek vizsgálatán. Így sincs könnyű dolgunk, hiszen a pudingporainkat, felvágottainkat, de még a salátaönteteinket is tüzetesen át kell olvasnunk, hogy található e benne glutén. És ha igen, bizony számüzetésbe kerülnek.

Ezen felül néhány hajápolószer és fogkrém is tartalmazhatja, nyilván főként gyermekekre lehetnek ezek veszélyesek, ugyanis leginkább lenyelve okoznak gondot nekünk, de nem árt résen lenni.

És nézzünk néhány finom fogást, amit magunk is elkészíthetünk, így nem kell éheznünk az ebédidő eljövetelekor.

 

Az Éden Premium termékcsalád megalkotóinak az volt a célja, hogy a különböző allergiával küzdő emberek is könnyűszerrel tudjanak fenséges ételeket varázsolni az asztalra. Változatos fogásokat készíthetünk akár tésztáik segítségével, de süthetünk ínycsiklandó kenyeret, linzert, palacsintát. Határt csak a fantáziánk szabhat.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/6yk7q3iszyP4XkC0zmSckvxTlt2V3n7a.jpg /

 

Vásárlóink nagy kedvence az Éden Prémium kölestészta család. A köles könnyen emészthető, mégis magas tápértékkel rendelkezik.

Akár az egész család számára is készíthetünk egy finom pörköltet, vagy bolognait talán észre sem fogják venni a különbséget, ugyanis az íze nagyon hasonló a hagyományos tésztáéhoz.

Összetevők: víz, kölesliszt, útifű maghéj liszt, kurkuma

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/K4VXl7yoBNfmrkL5oAHgdsfZvfrFxvyi.jpg width=571 height=571 /

Ha több idővel rendelkezünk, akár süthetünk is magunknak vagy a családnak egy finom, ám mégis diétánknak megfelelő kenyeret, zsemlét. Kiváló szendvics alapanyag a gyermekeknek az iskolába vagy egy jó kirándulásra is magunkkal vihetjük.

Az Éden Premium Házi kenyér lisztkeveréke konyhakész. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, élesztőmentes, kukoricaliszt-, és keményítőmentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélküli kenyerek és péksütemények készítéséhez felhasználható.

HÁZI KENYÉR RECEPT

Hozzávalók:

-250 g lisztkeverék

-4 g Eden Premium Himalája, vagy Eden Premium Parajdi só

-310 g langyos víz (körülbelül 40 fokos)

 

Keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Alakítsuk vekni formára, majd pihentessük 10 percig. Ezután érdemes 2-3 bevágást ejteni rajta. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük 70 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük igény szerint. Ízlés szerint fűszerezhető.

 

RECEPT 6 DB ZSEMLÉHEZ VAGY KIFLIHEZ

Hozzávalók:

-250 g lisztkeverék

-4 g Eden Premium Himalája, vagy Eden Premium Parajdi só

-310 g langyos víz (körülbelül 40 fokos)

 

Elkészítés:

 

Keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Osszuk 6 részre, formázzunk belőle zsemléket, vagy kifliket, majd pihentessük 15 percig. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük 50 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/3khXXF5IFqRaP29ndcyeyrwIzAy0I7rL.jpg width=598 height=598 /

Egy másik termékcsalád sütemény lisztkeverékéből sütött egy nagyon kedves vásárlónk almás pitét.

Elmondása szerint rendkívül egyszerű volt az elkészítés és a végeredmény után az egész család megnyalta mind a 10 ujját.

Hozzávalók:

  • 1 csomag Emese süteménypor
  • 5 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna

 

Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, kettéosztjuk. Kinyújtjuk közepes tepsi méretűre, a kizsírozott tepsibe fektetjük az egyik tésztát, meg szórjuk bőven az almatöltelékkel. A tészta másik felével betakarjuk, meg szurkáljuk villával, és bekenjük tojásfehérjével.

200 fokon sütjük kb. 25 percig.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/kjzV1jaSn47kMY252iPiR9FaeiasPm59.jpg /

Almatöltelék:

  • 1 kg reszelt alma
  • 20dkg cukor
  • teáskanál fahéj.

 

A végeredmény magáért beszél.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/ZdAa0bz8D3NBuC1ClWv1bXsSInDy3AD3.jpg width=767 height=575 /

Rögös út vezet a „mentes” diétában, de szerencsére már széles a termék kínálat, és ha a magunk kezébe vesszük az irányítást, igazi kis gasztro tündérekké is válhatunk.

Ha kérdése van, a Fitopontokban mindig szívesen segítünk.