Görögdinnye, a nyár koronázatlan királynője

2022. július 14.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/fvmXRH1jaZvwopGry8UM34yux0JWuOLJ.jpg width=1558 height=818 /

Ki ne várná jobban a nyári hónapokban azt, hogy végre ehessen egy igazán finom, frissítő szeletet a görögdinnyéből. Itthon igazán finom hazai dinnyét is tudunk vásárolni, ilyen például a Medgyesegyházi dinnye, ami gyerekkorom ízeit hozza vissza. Amikor még lékeléssel kóstoltuk meg a kiválasztott dinnyét, hogy vajon érdemes- e megvenni. Napjainkban a nagy áruházak polcain viszonylag korán megjelennek a külföldi dinnyék, viszont őszintén szólva én inkább megvárom a hazai termést és akkor vásárolok. Idén én is próbálkoztam dinnye ültetéssel. Magról palántákat nevelgettem és amikor elérkezett az idő kiültettük a szabadföldbe. Virágzott a dinnye, úgyhogy bízom benne a nyár végére meglesz életünk első dinnye termése.

Honnan származik a dinnye?

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban  történt, hieroglifával is megörökítették és nagy becsben tartották a dinnyét. Úgy tartja a mondás, hogy az elhunyt fáraók sírkamrájába is helyeztek belőle, élelemként a túlvilágra és hogy ott se kelljen nélkülözni ezt a finom lédús gyümölcsöt. Síremlékek falain is találtak görögdinnyét ábrázoló ősi rajzokat.

A X. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A XIII. században hozták be Európába.

Mark Twain amerikai író kedvenc gyümölcse a görögdinnye volt, Kolumbusz Kristóf olasz felfedező a papagáját nevezte az ” angyalok gyümölcsének”

Ahhoz, hogy a görögdinnye megfelelően tudjon fejlődni sok napsütésre van szüksége, így átlagosan 85-100 nap alatt érik be.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/npbzj7kJMcVZCcV6MHkIom9jWqY5kLwH.jpg width=839 height=630 /

  • A dinnye 92%-a víz, így folyadékpótlásnak is nagyon jó, főleg a meleg, nyári napokon. Tartalmaz C-vitamint, vasat, magnéziumot, kálciumot, káliumot így mindenképp hasznos a fogyasztása.

  • Támogatja a szív- és érrendszer megfelelő működését.

  • A görögdinnye tartalmaz egy citrullin nevű aminosavat mely különböző biokémiai folyamatokon keresztül normalizálja a vérnyomást és a vércukorszintet, sportolóknál fokozza a teljesítményt.

  • Védi szemünket is a magas béta-karotin tartalmának köszönhetően.

  • Likopin is megtalálható benne, ami védi a sejtjeinket a káros hatásokkal szemben.

  • Kalória tartalma szegény, így diétás étrendbe is bátran beilleszthető.

 

Mi a helyzet a magjával együk vagy ne együk?

A legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, mert kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, megelőzik a szemproblémákat, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/V6ezwe4PquO5M7pjHmkugv8ZqkUyGgBB.jpg width=810 height=608 /

Dinnye koktél

Arra már valószínűleg rájöttél, hogy nagyon szívesen készítek különböző nyári koktélokat. Ez most sem lesz másképp, hiszen most dinnyét fogok felhasználni egy hűsítő ital elkészítéséhez.

Dinnyés limonádé  frissítő, nyári koktél

Hozzávalók 1-2 pohárhoz

  • 2-3 szelet dinnye
  • ízlés szerint citromlé
  • jégkocka
  • szódavíz (elmaradhat)

A dinnyét kockázd fel. A felét mixeld össze a citromlével, majd töltsd magas falú pohárba, adjuk hozzá jégkockát is.  Ha szükséges, adjunk hozzá szódavizet, majd mehet bele néhány darab dinnye is.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/tgVQ2ojPzgJBBfAAJAOmMdfLwa7iD5J6.jpg width=919 height=1225 /

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/4KUvSXg4tKsXHRaO2bIcebLDIqXiyDxD.jpg width=918 height=924 /

 

Frissüljön fel Ön is és fogyasszon minél több dinnyét!