Gyógynövények véralvadásgátló gyógyszer mellett?

2023. március 06.

Gyógynövények véralvadásgátló mellet?

Gyakran kérdezik tőlünk a vásárlók egy-egy termék megvásárlása előtt, ami a véralvadásgátlót szedő embernek roppant fontos kérdés.

Összegyűjtöttük azokat a gyógynövényeket, amiket érdemes kerülni ebben az esetben, de először is nézzük, mik is azok a véralvadásgátlók.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/b918g0N1yMWwZy23oeAJfI0eKyTKwlUH.jpg width=930 height=615 /

Az antikoagulánsok (véralvadásgátlók) olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a vér fokozott alvadását. Sokan vérhígítóknak nevezik, viszont ez az elnevezés helytelen, hiszen ekkor a vér nem hígul fel.

A véralvadásgátlókat az erekben előforduló vérrögök kezelésére és kialakulásuk megelőzésére használják. Mélyvénás trombózis esetén leggyakrabban a láb/medence vénáiban keletkeznek vérrögök, ami duzzanatot, livid elszíneződést, fájdalmat okoz (bár létezik néma változata).

Veszélye, hogy ha a vérrög leszakad, akkor könnyen a tüdőbe kerülhet, ahol tüdőembóliát okozhat, ami egy életveszélyes állapot.

Lássuk hát a kerülendő gyógynövényeket:

Gingko Biloba: a memóriajavítóként is ismert gyógynövény, mivel fokozza a keringést. Igen ám, viszont véralvadásgátlóval együtt ne alkalmazza, mert gátolja a vérlemezke aggregációt is, ugyanis fokozza hatását, így megnöveli a vérzéses szövődmények rizikóját!

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/ls7RB15UenmlrwezgNOu4IvSD6vJvHJQ.jpg width=682 height=456 /

Fokhagyma: a fokhagymából készült kapszulákat igen sokan szedik akár napi rendszerességgel, mivel számtalan jótékony hatással rendelkezik: erősíti többek között az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is mérsékli. Bár valóban több pozitív vonzata van, viszont fokozza a véralvadásgátlók hatását (pontosabban a vérlemezkék összecsapódását gátolja), így együttes alkalmazásuk nem javasolt!

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/L7aHJif6Sg8puybEjTFEVKiRF31N2KYN.jpg width=659 height=476 /

Gyömbér: a gyömbér amellett, hogy remek immunerősítő és görcsoldó is egyben, a népi gyógyászatban trombózis-megelőzésre is használták véralvadásgátló tulajdonsága miatt. Ebből kiindulva antikoagulánsokkal együtt nem alkalmazható, máskülönben fennáll a vérzés kockázata!

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/N8dHSW6YFLyZVXcBw3Qbxl07gZ2yE0Xr.jpg width=646 height=424 /

Ginseng: általános közérzetjavítóként, valamint a testi/szellemi frissességért széles körben alkalmazott gyógynövény, ám mivel csökkenti a véralvadásgátlók hatását, így kumarin-származékokkal együtt ne szedje - ekkor ugyanis megnő a trombózisveszély!

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/GxCfHozjvlByvjdfDuI5FDUdFmnC6TZN.jpg width=562 height=433 /

Hesperidin-tartamú étrendkiegészítők: fokozzák a vérzés hajlamot a vérlemezke gátlás miatt.

Orbáncfű: álmatlanság és enyhe depressziós tünetek esetén szokták javasolni az orbáncfű-tartalmú készítményeket, ám érdemes tudni, hogy gyógyszer-kölcsönhatások tekintetben veszélyes gyógynövényről van szó, ugyanis sok készítmény hatását befolyásolja. Többek között a véralvadásgátlók hatásfokát gyengíti, így azok nem képesek megfelelő védelmet biztosítani.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/LzfT2PxKY6RnEbePHifeI2BWlyuMsJWd.jpg width=659 height=418 /

Na de hogyan is előzhetjük meg a vérrögképződést?

Elsősorban életmódváltással. Kezdjünk el sportolni, nem kell itt valami erős kardio mozgásra gondolni egyből, lehet egy órás séta heti három alkalommal, vagy túra az erdőben a családdal. A lényeg, hogy a szabad levegőn végezzük és lépjünk ki kicsit a komfortzónánkból.

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint egyaránt lehet kiváltó ok.

Ezeket különféle étrend-kiegészítőkkel orvosolhatjuk, amelyek megtalálhatóak Fitopolcainkon:

Fitopolcok

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/NjXX2cbblpz8Zejg2sihKb6wwzm8MO8z.jpg width=1116 height=628 /

Az articsóka és a tyúkhúr vitathatatlan bajnok a magas koleszterinnel szemben.

Articsóka:

Egy gyógyító növény amely flavonoidokat tartalmaz és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, fő hatóanyaga a cinarin,amely az epeműködésre hat jótékonyan, segíti az epeváladék kiválasztását, így a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetőek. Kiemelkedő szerepe van a koleszterin szint csökkentésében és az érelmeszesedést is megelőzheti.

Tyúkhúr:

Számos gyógyhatása mellett kiemelkedő szerepe van a koleszterin szint csökkentésében teájának. Egy csapott evőkanál teafüvet forrázzon le 2,5dl vízzel, majd 15 perc múlva szűrje le lehetőleg kerülve a fémszűrő használatát. Reggel éhgyomorra fogyasszuk ízesítés nélkül, és látható eredménye lesz már néhány héten belül.

Remélem, sikerült most abban segítenünk miket kerüljenek el a baj megelőzésére.