Illóolajokkal a rovarok, bogarak ellen

2022. április 25.

Ahogy egyre kellemesebb lesz az időjárás úgy bukkannak elő sorban a nem túl közkedvelt bogarak, rovarok a lakás különböző pontjain, ami igazán bosszantó lehet. Természetesen nagyon fontos az alapos higiénia betartása és a sűrű takarítás, de mégis előkerülhetnek a bogarak, ízeltlábúak. Mutatok néhány természetes anyagot, amivel távol lehet tartani a nem kívánatos betolakodókat. Fontos szempont, hogy környezetbarát legyen, ne jelentsen veszélyt sem emberre sem állatra.

Hangyák ellen

Nagyon kellemetlen, amikor az ajtó alatti résen bemásznak ezek az apró ám annál kellemetlenebb hangyák. Ezt sajnos én is tapasztalom, pedig mindennap többször takarítok, porszívózok, hogy távol tudjam tartani őket. Ahol kisgyermekek vannak esélytelen, - még a legalaposabb takarítás mellett is- hogy itt - ott elszórva ne találjunk egy keksz darabkát egy már megunt csokit, ami ugye nagyon kedvez a hangyák felbukkanásának. A hangyákat vonzák a magas cukortartalmú élelmiszerek, édességek, gyümölcsök, vizek.

Ezeknek az amúgy ártalmatlan bogaraknak rendkívül jó a szaglásuk ezért van az, ha esetleg egy almacsutka a földön marad nem telik bele sok idő és már ott is az egész boly. A hangyák úgynevezett feromon nyomot hagynak maguk után, ahogy élelmiszer után kutatnak. Ha egy hangya talál egy finom falatot ez a feromonnyom felerősödik és a többi hangya is azonnal arra veszi az irányt, ezért van az, hogy szinte pillanatok alatt el tudják lepni az otthonunkat.

Illóolajos-ecetes spray: Ha több helyen is jelentkeznek egyszerre, készítsünk illóolajos-ecetes keveréket, amit spray-vel fújjunk az útvonalukra.
Egy kis üvegbe tegyünk 10%-os ecetet, adjunk hozzá pár csepp fahéj, citrom vagy borsmenta illóolajat és fújjunk a menetelő seregre. Az illóolajok hatása azon alapul, hogy a hangyák elvesztik tájékozódási képességüket és szétszóródnak, nem találnak vissza a bolyba, s megszűnik a bolyban maradottak táplálása.

Sütőpor, szódabikarbóna: Tegyünk az ajtó sarkához egy kicsi sütőport vagy  szódabikarbónát, mivel ezeknek lúgos a kémhatásuk, ami a hangyákat taszítja.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/MSg2ZPHPvxmGy3NIZwAFscxosQR3VmtI.jpg width=1021 height=575 /

Szúnyogok ellen

A nyári nappali forróság után jól esne estefelé egy kis séta vagy egy közös szalonnasütés a családdal, barátokkal, de minden alkalommal előkerülnek a nem várt vendégek is a szúnyogok. Nem feltétlenül szeretném sem magam, se a gyerekem vegyszeres termékekkel befújni ezért a természetet hívom segítségül.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/GAP7eFMNADuRwUBRMidNyvwTLpqH9bSQ.jpg width=1017 height=586 /

Citromos eukaliptuszolaj

A mirtuszfélék családjába tartozó citromos eukaliptusz leveleiből és hajtásvégeiből előállított illóolaj az egyik legkiválóbb természetes szúnyogriasztó szernek számít. Egy kutatás szerint az a szer, amelyik 32 százalékban tartalmazza a citromos eukaliptuszolajat, több mint 95 százalékos védelmet biztosít a szúnyogok ellen mintegy három órán keresztül.

Ha házilag szeretnéd elkészíteni, 10:1 arányban keverj össze napraforgóolajat citromos eukaliptuszolajjal, és kend a bőrödre. Három év alatti gyerekeknél ne használd.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/xoUC7BI2SJRi57UjsLKC0MVEYsaULjVj.jpg /

Levendula

A levendula legismertebb hatása, hogy segít ellazulni, megnyugodni. Emellett számos kozmetikumban is megtaláljuk. A legjobb hír, hogy ez a csodálatos növény még a szúnyogokat is segít távol tartani. Ha balkonládába van lehetőségünk ültetni, ültessünk levendulát és tegyük az ablakpárkányba, így segít elriasztani a szúnyogokat az otthonunktól.

Akár testpermetet is készíthetünk belőle 2dl vizhez adjuk 2-3csepp illóolajat és máris felfrissíthetjük vele bőrünket.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/AR3MoOuRJiUbadLcmbMvhyWxj3bkjNEU.jpg width=848 height=1132 /

FONTOS

Az illóolajok soha ne érintkezzenek tiszta formában a bőrrel, mindig oldjuk fel bázisolajvan vagy vízben. Alapesetben az arány: 1 dl olajba 1 ml illóolaj. Az allergiás reakciók megelőzése céljából végezzük kis felületen próbát, ha nem vált ki allergiás reakciót, akkor használhatjuk az egész  testünkön.