Kaja kóma

2021. december 27.

Kajakóma-Avagy a Karácsonyi túlevés okozta gyötrelmek

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/BwZQ2WJgW8TNuoOGK4O5iGm3fJsI85mK.jpg width=900 height=525 /

 

A karácsonyi menü elfogyasztása után következő kellemetlen tünetek sokaknak ismerősek lehetnek. Ilyenkor, szinte kötelező jelleggel esszük magunkat túl.

 

Nekem jellemzően egy puffadás gátló készítmény reklámja jut eszembe, amikor fókák képében tüntetik fel az étkezés után az embereket. Ehhez hasonló érzésem volt az Ünnepek alatt.

 

Nálunk évről évre a férjem készíti el a Karácsonyi ebédet, bevallom, ő ebben ügyesebb. Finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, melyekre egyszerűen nem lehet nemet mondani. A pulyka, a párolt káposzta, a köretek, egy finom leves, nem is beszélve a süteményekről.

 

Idén egy nagy diétán vagyok túl és a leadott kilókat semmiképpen nem szeretném visszaszedni magamra. De a nagy elhatározásom ellenére is bűnbe estem, ha kicsit is, de mindenbe bele kóstoltam.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/VIUAdfCUdGVlFVyd1dbZ86TsauNvyDhu.jpg /

Aztán persze jött a letargikus hangulat és a fáradtság érzés, a kaja kóma.

 

Az orvostudomány hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezi a kajakómát. A tünetek legtöbbször fáradtság, álmosság, ami általában puffadással és teltségérzettel párosul.

 

Ennek oka, hogy a szervezetbe a mértéktelen falatozás miatt hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül, melynek hatására testünk eszeveszett inzulintermelésbe kezd. Ennek következtében azonban a korábbi magas vércukorszint hirtelen leesik, amitől nyomottá, letargikussá, álmossá válhatunk.

 

Ha ez a folyamat a vacsora után, álmunkban történik meg, felriadhatunk, majd azt is tapasztalhatjuk, nagyon nehezen alszunk vissza, hosszan forgolódunk.

 

Természetesen azonnal elhatároztam, hogy az Ünnepek után rögtön visszaállok az egészséges életmódra, ami olyan jól bevált.

Szerencsére van segítségem a természet patikájából is, amivel megkönnyíthetem az utat.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/TPuSEWDfp3a11wzdbJwIJwefazaFawT4.jpg width=946 height=710 /

 

Azért szeretem a vegán articsókát, mert elősegíti az emésztést, támogatja a máj egészségét, csökkenti a zsigeri zsírokat, a koleszterin illetve triglicerid szinteket. Továbbá határozottan javít a bőr egészségén és megjelenésén. Ráadásul a Natur Tanya terméke egy koncentrált kivonat!

 

Adagolási javaslat: Napi 1-2 kapszula, lehetőleg étkezés előtt kb. fél órával, bő folyadékkal lenyelve. (Így biztosítható megfelelő időben a megfelelő mennyiségű epeelválasztás.)

 

 

 

A gyógyteák között is találhatunk kedvünkre valót.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/XkQihri1NcnK0yduS77RcLKTM0hpxq4v.jpg /

https://fitocentrum.hu/termekeink/h-borsmenta-filter-25x15g.html

Borsmenta:

 A borsmenta az egyik legismertebb gyógynövény, hiszen mindenki ismeri jellegzetes ízét, továbbá nagyon sok különböző területen alkalmazzák. Legnagyobb részben mentolt és linaloolt tartalmaz, melyek antibakteriális hatásuk miatt a borsmenta számos megfázás elleni készítményben is megtalálható. Ezen kívül segíti az emésztést, továbbá görcsoldó hatása is van.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/oLNGNYgcGsGxzVEqrnABTu4Uyl4SGvF4.jpg width=809 height=539 /

https://fitocentrum.hu/termekeink/f-edeskomenymag-50g-mammadrog.html

 

Édeskömény:

 Az édeskömény – az ánizshoz és a köményhez hasonlóan – a benne található illóolajnak köszönhetően rendkívül hatásos a puffadás megelőzésében és megszüntetésében, ugyanis görcsoldó hatása van. Többféle módon is lehet használni, hiszen teaként és olajként is kifejti gyógyító hatását. A benne rejlő illóolajnak hála, gyakran alkalmazzák gyomor- és bélpanaszok kezelésére. Gyereknek is nyugodtan adhatjuk, leginkább tea formájában.

Egészség Az Ornish Diet amerikai új életmód programja - Egészség - Dülmener  Zeitung

Ezennel a Karácsonyi végeláthatatlan evési időszakot lezárom és napi 30 perc sétával és legalább napi egy gyógyteával segítem a szervezetem vissza egy egészségesebb állapotba.

 

Tegyenek Önök is így, hiszen nyakunkon az Új Év, Új kihívásokkal.