Karácsonyi díszek saját kezűleg

2021. november 16.

Karácsonyra hangolódva

Az ünnepek közeledtével engem is elkapott egy különleges érzés. Minden áruházban már karácsonyi díszbe öltözve várják az üzletek a vásárlókat, egy-egy ünnepi dal is felcsendült már.

 

 

Elgondolkodtam rajta, vajon idén mivel dobhatnánk fel otthon a karácsonyfát? Vegyünk talán új díszeket?

Aztán eszembe jutott, hogy a vásárlóink minden évben lázasan veszik a szódabikarbónát és a kukorica keményítőt, tavaly egy édesanyát ki is faggattam róla, hogy hova is a nagy készülődés, és elmesélte nekem, hogy a gyermekekkel saját készítésű karácsonyfadíszeket alkotnak, amik világíthatnak is akár a sötétben, és mesés illattal is megtölthetik a szobát.

Nem is kell hozzá sok összetevő:

  • 2 decis poharat használtam mérőedényként
  • 1 pohár szódabikarbóna
  • 1/2 pohár étkezési keményítő (kukoricakeményítővel készítettem)
  • 3/4 pohár víz

SZPM Szódabikarbóna

A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy leégjen! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.

Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp Medinatural Karácsony varázsa illóolajat használtunk.

 

Könnyű vele dolgozni, nekem leginkább a linzertészta állagához hasonlított.

 

Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá, ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.

Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.

A kiszúrt díszek felszedéséhez használjunk spatulát (mivel a massza viszonylag puha, ha a kezünkkel próbáljuk felszedni, a dísz deformálódhat).

Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.

 

A kiszúrt formákat helyezzük szobahőmérsékletű helyre.A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek. Száradás után a széleket csiszoljuk le finom csiszolópapírral (körömreszelő is megfelelő hozzá).

Tippek:

Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy egy fenyőág mintázata.

A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.

A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel. Ez volt a kedvenc művelete a csemetéknek. Természetesen minden festékes lett, s a díszekre alig került.

Hogy megérte e?

Körülbelül 40-50 darab dísz lett ebből az adagból, pompásan éreztük magunkat közben és az egész talán 300 Ft költséggel, ha járt.

 

Próbálják ki, már csak a móka kedvéért megéri.