Környezetbarát mosás

2021. november 02.

A kényelmes és mesés illatot biztosító mosókapszulák világában talán okafogyottnak tűnik egy hasonló blog bejegyzés, de én ennek pont az ellenkezőjét gondolom. Lehet, hogy még soha nem volt ekkora szükségünk az alternatív tisztítási megoldásokra.

Hogy miért választja nagy többségünk a mosógéleket és a legújabb kapszulákat?

Mert kényelmes megoldás. A kapszulát csak bedobjuk a ruhák közé és már indulhat is a mosás. Aztán bele sem gondolunk, hogy mennyi-mennyi káros anyagot juttatunk a folyóinkba, nem is beszélve a saját testünkről.

A mosószerek olyan szintetikus vegyületek, amelyek a szappannal ellentétben mesterséges kémiai vegyületekből tevődnek össze. Ezeket a szereket ma már iparilag és a háztartásban is igen gyakran használják.

Azonban ezek az anyagok nemcsak az emberekre, hanem az állatokra és a környezetre is igen károsak, mivel számos nem lebomló anyagot tartalmaznak.

 

Őszintén megvallom én is csak akkor eszméltem rá a káros hatásokra, amikor a gyermekem karján és lábán különféle kiütések jelentek meg. Természetesen futottunk az orvoshoz, kaptunk krémeket, amelyek nem hozták meg az elvárt hatást.

Hosszasan gondolkodtunk mi lehet a gond, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy elképzelhető, hogy a mosószerek okozzák a bőrproblémákat. Azonnal lecseréltük őket. Nem volt könnyű az átállás, de már nem fordítanánk vissza a folyamatot.

Nézzük egy kicsit tudományosabban, mi is pontosan a mosószóda:

Zöldbolt Mosószóda

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, zsíroldó, áztató és tisztítószer. A forró vízben jól oldódó, erősen lúgos kémhatású nedvszívó porból igen kis mennyiség is elegendő. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, használat után pedig lebomlik.

 

A mosószóda gépi vagy kézi mosáshoz egyaránt alkalmas, elsősorban fehér ruhák tisztítására. Használható önállóan, vagy mosódióval, esetleg a szokott mosóporokkal keverve, amelyből így kevesebb kell. A mosószóda kiváló zsíroldó hatású így általános tisztítószerként is használható.

 

Felhasználás mosáshoz: 5 kg ruhához helyezz a mosógép adagoló rekeszébe a szennyezettségtől függően 120-180 ml mosószódát. Öblítéshez használj ecetet, vagy citromsavat. A ruháidat illatosíthatod illóolajjal, vagy mosóparfümmel. A mosószóda áztatáshoz is kiválóan alkalmas. Kevés szódabikarbónával keverve a mosóhatás fokozható, erősen szennyezett ruhák tisztításához a szintén környezetbarát fehérítő és folttisztító só használatát javasoljuk, illetve előzetes áztatást ugyanezen szerekkel.

 

Felhasználás általános tisztítószerként: Oldj fel két evőkanál mosószódát fél liter langyos vízben, amellyel tisztíthatsz tűzhelyet, csempét, padlót, wc-t.

 

Felhasználás mosogatószerként: Mosogatáskor 5 liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak. Figyelem! Alumínium edényeket ne mossunk vele! Mivel erősen zsíroldó hatású, ezért száraz bőrre érdemes gumikesztyűt húzni, ha mosószódával mosogatunk.

 

Tipp: A mosószódát használhatod lefolyó tisztításhoz is. Szórj kevés mosószódát és citromsavat a lefolyóba, majd önts rá forró vizet. Ezután hagyd állni fél óráig.

Másik alternatíva lehet a kevésbé ismert mosódió.

Mosódió

A mosódiófa, vagy szappanfa /Sapindus mukorossi/ szubtrópusi növény, Délkelet-Ázsiában terem. A fa 2,5-3 centiméter átmérőjű diótermését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén évszázadok óta használják mosásra.

A mosódiófa termését az érést követően összegyűjtik, kiszárítják és kimagozzák. 

A mosódió egy felületaktív anyagot, „saponin”-t tartalmaz, amely 13-14%-os koncentrációban található meg a dió héjában, amely meleg vízzel érintkezve kissé habzani kezd, ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír.

A szárított héjat kell vászonzsákban a mosandó ruhák közé helyezni.

Kiválóan oldja a hétköznapi szennyeződéseket, jó zsíroldó hatásfokkal rendelkezik, emellett a kellemetlen szagokat is megszünteti. Ezen kívül nem roncsolja a textíliák anyagát. 

Népszerűsége töretlen és nem véletlen, hogy évek óta a legnépszerűbb alternatív mosószer. 

A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát megoldás, hiszen a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátokat és tenzideket, mely anyagok az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhatnak. 100%-osan anti-allergén hatású, ezért a mosódió használata különösen jó választás az akut bőrproblémáktól (ekcéma, száraz bőr, pikkelysömör) szenvedők számára.

 

Az indiai Ajurvédikus gyógyászatban a mosódiót tradicionálisan a különféle bőrelváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Mogyoróallergiával küszködők is biztonsággal használhatják.

Elérhető folyékony változatban is.

Zöldbolt Fehérítő és Folttisztító só

A folttisztítás nem könnyű feladat! Ám erre is van hatékony és környezetkímélő megoldásunk.

Aktív oxigénes folteltávolító.

A környezetbarát folttisztító só (kémiai nevén nátrium-perkarbonát) egy aktív oxigénes vegyület, amely kiválóan használható kiegészítő mosó és tisztítószerként.

Használatát színes és fehér ruhák esetében egyaránt ajánljuk: áztatáshoz, folteltávolításhoz, fehérítéshez.

A folttisztító só, vagyis a nátrium-perkarbonát ugyanúgy színtelenít és fertőtlenít, mint a hipó, de környezetbarát módon. A hidrogén-peroxidból származó aktív oxigén végzi a fehérítést, mint a hipó esetében, viszont itt nincs mérgező klór a vegyületben. Kiváló zsíroldószer és a fugák tisztítására is alkalmas. Mosogatógépben is használható a tisztítóhatás fokozására.

Javasolt felhasználás mosáshoz:

Aktív oxigén-képző tulajdonsága miatt használhatjuk fehérítésre 60 fok felett mosószóda, mosószappan, mosódió vagy más mosószer mellé. Citromsavval keverve alacsony hőmérsékleten is fehérít. Szórj a szennyezettségtől függően egy vagy két evőkanálnyi folttisztító sót a mosógép adagolójába, vagy az áztatóvízbe.

Folteltávolításhoz készíts tömény oldatot vagy pépet vízzel, majd kend rá a foltra, szükség szerint dörzsöld is.

Tipp 1: A folttisztító sót használhatjuk a mosódióval vagy mosószódával történő mosás mellé kiegészítő tisztítószerként.

Tipp 2: A folttisztító só kitűnő hatású gyümölcs, kávé, vörösbor és fű szennyezések tisztítására. A gyümölcsteával leöntött textilre perkarbonátot szórunk és állni hagyjuk. Először a folt bekékül, majd elszíntelenedik.

Tipp 3: Fuga tisztítására fél literes szórófejes flakonba tegyünk 2 teáskanál nátrium-perkarbonátot és öntsük fel meleg vízzel. Fújd rá a fugára, és hagyd állni pár percet, majd moss fel ecetes vízzel. Ehhez 5 liter vízbe keverj 1 dl ecetet. Az ecet semlegesíti a lúgos kémhatású perkarbonát maradványokat.

A perkarbonátos oldatot mindig frissen készítsük, mert könnyen elbomlik, és az atomos oxgén távozik belőle. Ezután mosószóda oldatot kapunk, amivel szintén lehet takarítan, de az oxigénes fehérítés már nem működik benne.

Tipp 4: Penész ellen sokan a hipót vetik be, vagy drágábban beszereznek valamilyen penészirtó szert, ami valójában szintén elsősorban hipóból készül. Ehelyett használjunk olcsó és klórmentes nátrium perkarbonátot! 2 dl meleg vízhez keverjünk 2 evőkanál folttisztító sót! Spricnis üvegből fújjuk rá a falfelületre, és hagyjuk hatni, majd többször ismételjük meg. A nátrium perkarbonát nem csak a penészspórákat írtja ki, de még fehéríteni is fogja a foltot!

 

 

Mint, ahogy fentebb is olvasható, illatosíthatjuk ruháinkat mosóparfümökkel. Így nem kell lemondanunk a magával ragadó illatokról sem. Én magam a virágos illatokat szeretem.

 

 

 

 

Ahimsa Vízi Liliom Mosóparfüm

 

 

Kedvencem az Ahimsa Vízi liliom mosóparfümje. A ruháink illata valami mennyei.

Illatmentes mosószerekhez, mosódióhoz javallott a konvencionális öblítőt helyettesítő ruhaillatosító koncentrátum.
A mosóparfümöt a környezetbarát mosáshoz ajánljuk, mivel a környezetbarát mosószerek, mint a mosódió vagy a mosószóda nem adnak illatot a ruháknak. A mosóparfüm olyan parfüm keverék, amely oldódást segítő anyagot tartalmaz, ezáltal a ruháknak hosszan tartó kellemes illatot kölcsönöz.

Tartalom: 95% parfümolaj (természetes és természetazonos illoolajokból), 5 % anionaktív emulgens.

Használati útmutató:

Öblítéshez:
100 ml vízbe 10-20 cseppet tegyen és öntse a mosógép öblítőtartályába! (Mosások száma: 150)

Vasaláshoz:
100 ml vízbe 10 cseppet tegyen és spriccelje a ruhára!

Illatosításhoz:
100 ml vízbe 10 cseppet tegyen ls öntse szórófejes üvegbe, majd permetezze a légtérbe!

Ruha illatosításához:
Hígitatlanul 4-5 cseppet tegyen illatzsákba (anyagra) és a szekrényben helyezze el.

Étkezési ecettel keverve ~ 10 csepp mosóparfümöt javaslunk a mosógép öblítős rekeszébe tölteni.

 

Ha már a blogunkat olvasod, biztosan jó úton haladsz a környezettudatosság felé. Továbbra is igyekszünk ebben segíteni.