Miért fontos a kollagén pótlása?

2021. szeptember 21.

A hétköznapokban egyre gyakrabban találkozunk a kollagénnel.

 

Kollagénes csokoládé, üdítő, arckrém és a különféle italporok széles választékát látva merülhet fel bennünk a kérdés:

 Mi mindenre lehet jó ez a csodaszer, ami annyi mindenben megtalálható?

Blogunk első részében alaposan körbe járjuk a kollagén porok birodalmát, bemutatunk számos gyártót és kicsit tágabb képet adunk a hasznosulásáról.

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető.

 A kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem.

Ahogy öregszünk, a kollagén termelés csökken a szervezetünkben. Lazább bőr, egyre több ránc jelenik meg és a bőr veszít a rugalmasságából is.

 

 

A kollagén porokat mindenkinek ajánljuk.

Van natúr és ízesített változatban, így akár egy kellemes limonádé is készíthető belőle. Szükség van hozzá egy shakerre, folyadékra, amiben fel lehet oldani és már fogyasztható is.

A rendkívül kíméletes állattartásból származó alapanyaga mellett a GAL Marhakollagén peptideket immár az eddigieket is felülmúló tulajdonságok, tökéletes oldhatóság, semleges íz és zamat jellemzik. A 3000 Dalton alatti peptidméret kimagasló bioaktivitást, a szervezetünkben gyors és maradéktalan hasznosulást biztosít. Az egészségünk szerteágazó támogatása mellett az új alapanyaggal készülő termékünk napi fogyasztása a lehető legkényelmesebb, a semleges, finoman szemcsés por mindenféle italba vagy akár ételekbe is csomósodás nélkül, könnyedén keverhető. Az I-es típusú kollagénektől elvárt hatás eléréséhez továbbra is napi 10 gramm szedését javasoljuk.

https://fitocentrum.hu/termekeink/gal-marhakollagen-peptidek-300g-klasszik.html

 

 

A Fitovital marhakollagén nagyban hasonlít az emberi testben is természetesen jelen levő (I-es és III-as típusú) kollagénhez. 

Az I-es és III-as típusú kollagén alkotja a fő részeit a bőrünknek, hajunknak, körmeinknek, az izmoknak, inaknak, ínszalagoknak, a csontoknak, ínynek, a fogaknak, szemeknek és az ereknek.

A szarvasmarha kollagén a fehérjét alkotó aminosavakban gazdag, amelyek elengedhetetlenek az erős DNS és RNS szálak felépítéséhez. 

A kollagénből így kapott kollagén peptidek 90%-os hasznosulása érhető el a szervezetünk sejtjeiben!

A marha kollagén fogyasztásával elérhető előnyös változások az emberi szervezetben:

  • Segítséget jelenthet az ostheoarthritis (krónikus csont- és ízületi gyulladás) kialakulása ellen és a vele való megküzdésben.
  • Létfontosságú aminosav tartalmának, azon belül is, kifejezetten a glicinnek (esszenciális emésztő folyadék) köszönhetően, jótékony hatást gyakorolhat az emésztésre és a belek működésére. 
  • Képes lehet építeni az izmokat és helyreállítani a szöveteket.
  • Természetes alvássegítőként hathat.
  • Képes lehet javítani a bőr általános egészségét: rugalmasságát, ellenálló-képességét, feszességét és szépségét.
  • Erősítheti a körmöket és serkentheti a hajnövekedést.

https://fitocentrum.hu/termekeink/fitovital-marha-kollagen-peptid-300g-hidrolizalt.html

 

JutaVit Collagen Komplex eper és ananász ízű kollagén italpor

A JutaVit Collagen Komplex eper ízű kollagén italpor, hidrolizált marha kollagént tartalmaz, amely hozzájárul a szövetek, a porcok, az ízületek, a haj, a bőr és a körmök rugalmasságának fenntartásához.

Hidrolizált marha kollagént, hialuronsavat, B2-vitamint (riboflavin), biotint, szerves cinket, C és D3-vitamint, csipkebogyó kivonatot tartalmazó, étrend-kiegészítő készítmény édesítőszerekkel, eper és ananász ízben.

Hialuronsav:

Természetes szénhidrát, amely a szervezet összes szövetében megtalálható. Felelős a szöveteink, a csont, a porc, az izom, a bőr rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítja az adott szerv rugalmasságát és feszességét. A hialuronsav saját tömegének ezerszeresét képes vízben megkötni. Feltölti a bőrt és a kötőszöveteket, keni az ízületeket, fontos alkotóeleme a porcoknak. Természetes hidratáló, erősíti az immunrendszert, segíti a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő felszívódását, az egészséges szívműködést, lelassítja az öregedési folyamatokat.

A hialuronsav az emberi szervezetben is előforduló, nagy vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkező poliszacharid, amely megtalálható többek között a bőrszövetben is.

C-vitamin:

A legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Elsősorban a nátha és a megfázás elleni természetes gyógyszerként ismert. Az első tünetek megjelenésekor elkezdett magasabb dózisú C-vitamin szedése akár 30 százalékkal is csökkentheti a betegség időtartamát, emellett jelentősen enyhíti a betegséget kísérő tüneteket. Bizonyítottan erősíti az immunrendszer működését, növeli az ellenálló képességet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, egészségesen tartja az érrendszert, megerősíti a kötőszöveteket, az inakat, ínszalagokat, az ízületeket és a fogínyt. Megelőző szerepe lehet a szívproblémák kialakulásában.

A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagén képződéshez és ezen keresztül a bőr, fogíny normál állapotának, működésének fenntartásához.

A biotin és cink hozzájárul a bőr normál állapotának megőrzéséhez.

Cink:

A legfontosabb szerepe az inzulin alkotórészeként a vércukorszint szabályozása. Emellett nélkülözhetetlen a kisgyerekek növekedéséhez, az egészséges spermiumok termeléséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Szerepe van a látás, a szaglás és az ízlelés fenntartásában. Segíti a bőr tisztítását, megújulását, a teljes szervezet méregtelenítését, semlegesíti az ártalmas fémeket. A cink pótlása különösen javasolt 55 év feletti férfiaknak, akiknek jóindulatú prosztatanagyobbodása van, sportolóknak, influenzásoknak, valamint ekcémától, aknétól szenvedőknek.

A cink hozzájárul a normál csontozat és körmök fenntartásához. A termék kizárólag szerves kötésű, jól hasznosuló cink-glükonátot tartalmaz. A cink-glükonátból származó szerves cink jobb hasznosulással rendelkezik, mint a szervetlen (cink-oxid) vegyületek.

D-vitamin:

A D-vitamin alacsony szintje, hiánya nemcsak a csontritkulás esélyét növeli meg, de szív- és érrendszeri problémákhoz, autoimmun betegségekhez vezethet. A megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlása növeli a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat, lehetővé teszi az ízületek megfelelő működését, javít rugalmasságukon, hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, C-vitaminnal együtt pedig megerősíti az immunrendszert, segít elkerülni a fertőzéseket, illetve gyorsabb gyógyulást biztosít. Táplálék kiegészítő formájában fogyasztva tiszta formában juthat a szervezetbe, felesleges zsírtartalom nélkül.

A D3-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és izomfunkció, valamint a normál fogazat fenntartásához.

A riboflavin (B2-vitamin) hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejtek és a bőr normál állapotának fenntartásához.

Hatóanyagok a napi adagban (12,9 g):

  • Hidrolizált marha kollagén Peptan® 10 000 mg
  • C-vitamin 500 mg
  • Nátrium-hialuronát 100 mg
  • Csipkebogyó kivonat 50 mg
  • Cink (szerves kötésű cink-glükonátból) 10 mg
  • B2-vitamin (riboflavin) 2,4 mg
  • Biotin 125 µg
  • D3-vitamin 5 µg (200 NE)

https://fitocentrum.hu/termekeink/jutavit-collagen-hialuron-komplex-400g-eper.html

 

Collango, a minőségi alapanyagokkal:

- kellemes illat és íz

-könnyű és gyors oldódás

-könnyen adagolható, a csomagolásban található adagolókanálnak köszönhetően

-elérhető kutatási adatokkal a konkrét alapanyagra vonatkozóan

  • Semleges ízű:Hidrolizált marha kollagén, L-aszkorbinsav, cink citrát, nikotinamid, DL-Alfa-tokoferil-acetát, kalcium-d-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát, pteroilmonoglutaminsav, D-biotin, cianokobalamin.
  • Eper íz esetén:Hidrolizált marha kollagén, L-aszkorbinsav, természet azonos eper aroma, cink citrát, édesítő: steviol glikozidol, színezék: céklavörös, nikotinamid, DL-Alfa-tokoferil-acetát, kalcium-d-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát, pteroilmonoglutaminsav, D-biotin, cianokobalamin.
  • Málna íz esetén:Hidrolizált marha kollagén, L-aszkorbinsav, természet azonos eper aroma, cink citrát, édesítő: steviol glikozidokat tartalmaz, színezék: céklavörös, nikotinamid, DL-Alfa-tokoferil-acetát, kalcium-d-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát, pteroilmonoglutaminsav, D-biotin, cianokobalamin.
  • Citrom íz esetén:Hidrolizált marha kollagén, L-aszkorbinsav, citromsav, természet azonos citrom aroma, cink citrát, édesítő: steviol glikozidol, színezék: kurkumin, nikotinamid, DL-Alfa-tokoferil-acetát, kalcium-d-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, tiamin-mononitrát, pteroilmonoglutaminsav, D-biotin, cianokobalamin.
  • 1 adag tartalmaz:000mg hidrolizált marha kollagén, 500mg C-vitamin, 15mg cink.
  • Adagolási javaslat:
    11g port (1 adagolókanál) oldjunk fele tetszőleges mennyiségű (2-3dl) vízben, tejben, joghurtban vagy bármilyen folyadékban. Lehet fogyasztani ciklikusan, három hónapon keresztül naponta 11g kollagént fogyasztva, majd elégséges heti 11g-ot fogyasztani vagy állandó jelleggel minden nap fél adagot fogyasztva.

https://fitocentrum.hu/termekeink/collango-marha-kollagen-por-330g-eper.html

 

 

Azon tudatos vásárlók részére, akik kerülik a vörös húsokat, fejlesztették ki a halból kivont kollagén formát.

Gal halkollagén peptid

Az általunk használt Naticol® halkollagén-peptidek nagyon apró peptidekre vannak előemésztve, 2000Dalton alá (10-15ezer Dalton alatt emészteni sem kell), így közel 100%-os a hasznosulása. Más kollagén-peptidektől enyhén eltér a halkollagén peptidjeinek arányai/szerkezete, ennek lehet köszönhető, hogy kisebb mennyiség is hatásos belőle. Már napi 2,5g fogyasztásának is van hatása, 5g-tól kezdve pedig már 10g más fajta kollagén hatásával vetekszik.

Fogyasztási javaslat: Bár már napi 2,5g is hatásos, érdemesebb napi 5-10g-ot fogyasztani. Többet is lehet, de annak már nem lesz sokkal több hatása. 10g felett elsősorban akkor érdemes, ha a fehérje bevitelünket szeretnénk növelni egészségesebb forrásból (a kollagén-fehérjék különlegessége ugyanis, hogy a betegségeket és öregedést fokozó aminosavaktól mentesek/szegények). Illetve edzés előtt fél órával is érdemes lehet 10g-ot vagy többet fogyasztani, hogy az edzés alatti fokozott vérkeringéssel eljusson az ízületekhez, majd segítse ne csak az izom, de a kötőszövetek épülését is az edzés után.

https://fitocentrum.hu/termekeink/gal-halkollagen-peptidek-150g.html

Fitovital Halkollagén

A Fitovital halkollagén peptidek a többi állati eredetű kollagénnél kisebb részecskeméretűek, ezért a kollagénfajták között a legjobb a felszívódással képesek hasznosulni az emberi szervezetben.

https://fitocentrum.hu/termekeink/fitovital-hal-kollagen-peptid-150g.html

 

 

 

Szervezetünk hidratáltsága legfőképpen a kollagén mennyiségétől és minőségétől függ. Ez a fehérje ugyanis magához láncolja a vizet, minél több és jobb minőségű a kollagén, annál több vizet képes megkötni. Egy jól hidratált szervezet tovább marad feszes és fiatalos.

A második részben ismertetjük a kollagén tabletták és kapszulák számos előnyeit.