Szájápolás a mindennapokban

2022. február 08.

Szájhigiénia a hétköznapokban

Rohanó világunkban megannyi teendő mellett sokszor alapvető dolgok szorulnak háttérbe. Felkelünk, kávézunk vagy teázunk, próbáljuk a családot és közte magunkat is hadirendbe állítani, a lakást megfelelő állapotban otthon hagyni.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/zwF5S6hAYz2AR734MJjULpWzp2nziSNR.jpg width=1020 height=571 /

 

Nálunk rituálé a reggeli és az esti fogmosás, bár a kisfiam minden nap ajjogással fogadja a felszólítást. Gyermekként ez hatalmas nyűg lehet, de felnőttként már tudom, hogy nagyon fontos az alapos fogtisztítás, különös figyelmet kell szentelni rá és meg kell tanítani a gyermekeket a megfelelő szájhigiénia kialakítására, hogy később ne legyen nagyobb baj ebből.

Nézzük miről is van szó:

A szájhigiénia az a gyakorlat, amikor a szájat rendszeres fogmosással (foghigiénia) és a fogközök tisztításával tisztán tartjuk, betegségektől és egyéb problémáktól (pl . rossz lehelet ) mentesítjük.

A fogászati ​​betegségek és a rossz lehelet megelőzése érdekében fontos a rendszeres szájhigiénia elvégzése . A fogászati ​​betegségek leggyakoribb típusai a fogszuvasodás ( szuvasodás , fogszuvasodás ) és az ínybetegségek, beleértve a fogínygyulladást és a fogágygyulladást .

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/yvmaOA2jCOGvDc9iAzHyyUdDSguQFnae.jpg width=1010 height=842 /

 

Nem csak a napi minimum kettő fogmosásra kell oda figyelnünk, az sem mindegy, hogy milyen fogkrémet és szájápolási terméket használunk.

Nagyon sok vásárlónk részesíti előnyben a gyógynövényes fogkrémeket. Nézzük ezek milyen formában érhetőek el üzletünkben és a Fitopolcokon:

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/vaVNCUfxPD20wF2gqXMI9jkH6lhSAgS5.jpeg width=531 height=573 /

Dabur fogkrém basilico

A Dabur India Ltd. által gyártott fogkrém különösen alkalmas a teljes körű szájhigiénia biztosítására. Megfelelő ápolást biztosítanak mind a fogak, mind pedig a fogíny számára és hosszú időre friss, üde leheletet biztosítanak használójuknak. 100%-ban természetes alapanyagokat, gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek speciális gondoskodást nyújtanak a különböző fog- és fogínyproblémákra. Egyik fogkrém sem tartalmaz fluort, ezért kisgyermekek és fluorallergiások is biztonságosan használhatják.

 

Alkalmazásának előnyei:

 • Tartósítószert, mesterséges színező- illetve ízesítő anyagot nem tartalmaz.
 • Természetes kalciumtartalmuk dús habképződés következtében jól tisztítja a fogakat és a fogínyt.
 • A fogkrém természetes összetevői kiválóan alkalmasak a különböző fogínybetegségek pl. a fogínygyulladás és –vérzés megelőzésére és kezelésére.
 • A fogkrém nem tartalmaz fluort, ezért kisgyermekek és fluorra érzékeny személyek is biztonságosan alkalmazhatják.

 

Gyulladást gátló, fogínyvérzést csökkentő fogkrém bazsalikommal és más gyógynövényekkel.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/SlteEbzbou16WwMN8RekQOtWIbKi7UIZ.jpg /

Dabur fogkrém neem

 

Antibakteriális hatású, fluormentes fogkrém.

A Neem fa kivonata antibakteriális, antiszeptikus hatású. Hatása miatt az Ayurveda gyógyászat széles körben használja különböző gyógytermékeiben, illetve a kozmetikumokban. 

Ezt a tulajdonságát hasznosítják ebben a különleges fogkrémben, hogy a fogak erősek, egészségesek, a fogíny jól ápolt, a száj baktériummentes legyen.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/1FgCw48ry8pt0NMeSkYlvURIisu0tTYu.jpg width=729 height=729 /

Xilovit fogkrém

A Xilovit fogkrém nagy mértékben (27%) tartalmaz xilitet, ami természetes módon segítheti fogaink egészségének megtartását. A száj pH-értékét stabilan tartja, mert a fogszuvasodást okozó baktériumok a xilit jelenlétében nem képesek szaporodni. A xilit segítheti az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba.

A Xilovit protect fogkrém összetétele: tisztított víz, xylitol, kovasav, szorbitol, növényi glicerin, természetes fodormenta aroma, sodium benzoate, szódium metil cocoyl taurát, kálcium glicerofoszfát, sodium lauryl sulfate, cellulóz gumi, kálcium laktát, isopropyl myristate, carum petroselinum seed oil, sztívia levél/szár kivonat, aloe barbadensis kivonat, eugenol, cinnamal, limonene. Fluoridmentes. A fogkrém lenyelése nem ártalmas.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/aeg7IS8jpclZFlq6KJZDRUzd1tlQTLT3.jpg width=653 height=653 /

 

Ha már valamilyen gyulladással küszködünk, megfelelő segítséget nyújthat a Corsodyl szájöblögető oldat.

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat segít megelőzni a fogkőképződést és enyhíti a fogínyproblémákat.

gingivitis súlyos fogínypanasz, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A Corsodyl szájöblögető oldat olyan intenzív kezelést biztosít, amely klinikailag igazoltan segít kezelni a fogínyprobléma első szakaszát, a gingivitist. Mivel a gingivitis súlyos állapot, amely nem hagyható figyelmen kívül, fontos, hogy tüneteit, a vérző, kivörösödött vagy megduzzadt fogínyt mielőbb kezeljük. Így megakadályozhatjuk, hogy a fogínyprobléma a második, visszafordíthatatlan szakaszba, a periodontitisbe lépjen, amely végül fogvesztést okozhat.

Ha állandósult, romló vagy súlyos ínypanaszaid vannak, előfordulhat, hogy olyan speciális ápolásra lehet szüksége, mint amit a Corsodyl szájöblögető oldat kínál, amelynek összetétele a megfelelő napi szájápolási szokások mellett rövid távú megoldást biztosít.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/3DPAEKI9ywHTBmaacLBKqBGVP4AJ7Ica.jpg width=707 height=707 /

 

A szájvizek hatóanyaga a cserszömörce és a kakukkfű.

A cserszömörcében lévő csersav jelentős összehúzó, vérzéscsillapító hatást fejt ki, a kakukkfű illóolaja pedig igen hatékony fertőtlenítőszer.

Erősíti a fogínyt, megakadályozza a fogak kilazulását, fertőtlenít, és friss leheletet biztosít.

A termék hatását klinikai vizsgálatok igazolják!

A szájvíz a még frissebb lehelet érdekében – a cserszömörce-levél és a kakukkfű mellett keserű mandula aromát tartalmaz.

Fanyar, összehúzó érzetet keltő hatása természetes.

Használati utasítás: 1 kávéskanál cserszömörcés szájvizet 1dl vízzel fel kell hígítani. Öblögetés közben a szájvizet 5-10 másodpercig a szájüregben kell tartani.

Hígítás nélkül nem használható!

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/tKpMe3eHOoRJv2MNW3duBEoNiHRzU2To.jpg /

 

A legkisebbeknek is van megfelelő fogkrém, amelyet megtalál üzletünkben. Bilka homeopátiás fogkrém 2 éves kortól.

 • Organikus babafogkrém az első fogaktól
 • Cukormentes
 • Speciális gyengéd ápolás az érzékeny tejfogakra – az egészséges és erős fogakért.
 • Gyengéd és ízletes, természetes összetevőkkel!
 • Mentol és Fluoridmentes, nem tartalmaz Szacharint, Nátrium-lauril-sulfatot és mentes a gyermek egészségét károsító tartósítószerektől és színezékektől.
 • Homeopátiás kezelések alatt különösen ajánlott.
 • Xilitet tartalmaz, amellyel megelőzhető a fogszuvasodás kialakulása

 

 

Egy kis érdekesség:

Archeológiai leletek alapján az első fogak tisztítására használt eszközök különböző fadarabkák voltak, melyeket egyszerűen rágcsáltak egy ideig. Ilyen leleteket találtak az ókori Babilónia területén i. e. 3500-ból. 

Az első sörtés fogkeféket ugyancsak Kínában készítették el. A vaddisznószőrből készült sörtéket egy bambuszdarabra vagy egy csontra erősítették. Európában túl erősnek találták a vaddisznószőröket, és puhább lószőrökkel helyettesítették.

Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat. A szabadalmat H. N. Wadsworth 1857-ben kapta meg.

1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek.

Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be. A Squibb Pharmaceutical gyártotta és Broxodent volt a neve.

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/P0yKKjIBKZ0Hi76NXFY1db6OXzQmQr1F.jpg /

Fogmosás 1899-ben

Forrás: Wikipédia

 

Törekedjünk a mindennapos higiénia fenntartására, mert a tisztaság fél egészség, nem csak a lakásunkra értendően,hanem a személyes higiéniánkra is.