Tavaszi nagytakarítás környezetbarát módon

2022. május 02.

Tavaszi nagytakarítás természetesen

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/3tpVRcPpmglNoWHaw7MLOUEHhDzAyKlB.jpg width=408 height=535 /

Az időjárás nem feltétlenül emlékeztet minket a tavasz eljövetelére. Egy-egy napra már megmutatta nekünk a nap a simogató meleg sugarait, de azért javarészt a hideg és a borús idő dominál.

Én ettől függetlenül azért elkezdtem a szokásos tavaszi nagytakarításomat. És úgy gondoltam a kedves olvasóval is megosztom az én környezetbarát praktikáimat.

Már évekkel ezelőtt átálltam a bolti tisztítószerekről az egyszerűbb háztartási megoldásokra, nyilván árban is hatalmas a különbség, mivel minden helységbe külön kell ilyen-olyan termék, de számomra fontos az is, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

A konyha jelenti a legnagyobb kihívást számomra, bár a főzés nem az én asztalom, de a takarítás része mindig rám hárul. A zsíros felületeket pedig nem mással, mint szódabikarbónával tisztítom. Használhatjuk súrolószer helyett is, mivel apró, szemcsés, könnyedén eltávolíthatóak vele a makacs zsírfoltok a tűzhelyről, vagy a csempéről.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/2U8ercMZFAWgDQ7oRHHh4MZUbpjjImUL.jpg width=547 height=547 /

https://fitocentrum.hu/termekeink/zoldbolt-szodabikarbona-2kg.html

Használhatjuk a hűtő szagtalanítására, ebben az esetben egy kis edénybe langyos vizet engedünk, ebbe teszünk egy-két evőkanál szódabikarbónát és egy rongy segítségével alaposan kitöröljük a hűtőt. Nem feltétlen szeretem, ha az ételeink vegyszerekkel érintkeznek, ezt a szódabikarbónával ki is küszöböltem.

Cipőbe szórva megóv minket a kellemetlen szagok kialakulásától. Egy éjszakát érdemes benne hagyni. Reggel kiszórjuk belőle és már indulhatunk is.

A másik nagy próbatétel a fürdőszoba. Sok kellemetlen terméken át vezetett az utam, mígnem kipróbáltam a citromsavat. Egy régebbi szórófejes flakonba engedtem langyos vizet, majd három evőkanál citromsavat adtam hozzá. Azóta mást sem használok. Kiváló vízkőoldó, csillog utána a felület és nem mellesleg nem fulladok meg miután kifújtam.

Régebben az ecetet használtam, de a család sokat panaszkodott az erős szagra, ami utána marad. Ezért váltottam citromsavra, a hatás ugyan az.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/HEIaepgJlLrJ98p7Q5mhp7KtDt3rrqy8.jpg /

https://fitocentrum.hu/termekeink/zoldbolt-citromsav-500g.html

Ha a mosáshoz az öblítő helyett használjuk, ruháink puhák lesznek tőle.

Használhatjuk háztartási kisgépek vízkőtelenítésére (kávéfőző, teafőző).

Erős szaga mellett azért az ecet fantasztikus hatása mellett nem mehetek el szó nélkül. Az ablakokat a mai napig vízzel higított ecettel tisztítom és az eredmény makulátlanul csillogó ablak. Sehol egy csík vagy folt.

 

Engem már meggyőztek a környezetbarát termékek. Nem késő még Önnek sem váltania.