Útmutató a Növényi olajok világában

2022. április 19.

Útmutató a növényi olajok világához

Évek óta szólnak a reklámok arról, hogy az állati eredetű zsírokat cseréljük le növényire, illetve összefüggésbe hozzák a magas koleszterin szintet is a túlzottan zsíros ételek elfogyasztásával.

Én magam mindenevő vagyok ilyen tekintetben, nagyon szeretem a margarinokkal készült ételeket, de nem vetem meg a zsíros kenyeret sem, főleg, ha feltétként finom lilahagymával fogyaszthatom.

Vásárlóink is gyakran kérnek tanácsot a zsiradékok útvesztőjében, így megpróbáltuk ebben a blogban kicsit összeszedni az információkat.https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/jqbTVL6o9K6meBRJJ06qFnaObREpCZAV.jpg /

Olívaolaj

Első helyre került az olíva olaj, mert ez a leginkább ismert és használatban lévő növényi olaj. A mediterrán országokban nap, mint nap használják, de hazánkban is méltán népszerű.

Az olajbogyó préselésével nyerik ki a telítetlen zsírsavakban gazdag, egészségre oly sok pozitív hatással lévő olíva olajat.

Homérosz „folyékony aranynak” nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olíva olajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagként, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben, zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású.

Forrás: Wikipédia

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/gYtx0txjNx6NPdD6Tbuzd9meD81vImcY.jpg /

https://fitocentrum.hu/termekeink/olivaolaj-extraszuz-0.5l-biolevante.html

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/6aZi4BbquPWZuavWuP7kZLSXoyw6ncKt.jpg width=1029 height=540 /

 

Kókuszolaj

 

Évek óta használjuk otthon a kókuszolajat, nem csak sütéshez-főzéshez, de testápoláshoz is. A párom alig hitte el, amikor győzködtem róla, hogy még a sült krumplinak is más íze lesz tőle. Többször felhasználható mivel a hevítés során nem keletkeznek káros anyagok, nem bomlik.

A kókuszolajat a kókuszdió húsából nyerik ki, ami legnagyobb részben könnyen felszívódó, közepes lánchosszúságú zsírsav molekulákból áll.

A kókuszolaj közel 50%-ban tartalmaz Laurinsavat, amely a szervezetbe jutva megöli és elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. A kókuszolaj emellett méregtelenít, megszüntetheti a gyomor és a bél rendellenességeit.

A szépségápolásban is remekel, ugyanis a finomítatlan kókusz olaj tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal. Cukorral vagy kávéőrleménnyel keverve kiváló testradírozót készíthetünk belőle.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/kXzDdPSOHjT9FmiJm0o6uQ0EsB8OHpx1.jpg /

https://fitocentrum.hu/termekeink/barco-kokuszolaj-1kg.html

 

 

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/jVZavkGFSEKSnXmKTxoxf6ZliRIIstnL.jpg width=877 height=582 /

Napraforgó olaj

A napraforgó mag igen értékes tápanyagokat rejt, magas a fehérje tartalma, vitaminjai valósággal feltöltenek. Többek között megtalálható benne a kálium, magnézium és cink.

Süthetünk, főzhetünk vele, állja a hőterhelést.

De honnan is származik a napraforgó?

A napraforgó az észak-amerikai kontinensről került Európába a 16. században. Kezdetben dísznövényként, majd takarmánynövényként termesztették. Az olaj sajtolásának technikáját 1716-ban, Angliában alkották meg. Magyarországon a 1970-es években indult meg a nagy olajhozamú fajták széles körű termesztése, azóta némi ingadozással a teljes szántóföldek mintegy egytizede a napraforgó-termesztést szolgálja.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/7XiukbTCTmSDvvEevsjjbQ9DxYDGyHOG.png width=451 height=677 /

https://fitocentrum.hu/termekeink/solio-napraforgo-olaj-1l.html