Vegán és vegetáriánus étkezés

2022. november 07.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/O6nklAyw3CIFXpC36O0KNiIHQymxuqfj.jpg /

Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már róla és elsősorban a húsmentes étkezés jut eszébe a vegán/vegetáriánus szó hallatán.  Azok, akik nem így étkeznek, de szívesen olvasnának arról, hogy mit is jelent pontosan ez az étkezési forma, nekik nyújt egy kicsi betekintést az alábbi írásom. Én nem eszem húsmentesen, csak egy kicsit kevesebbet fogyasztok belőle, mint például egy férfi, aki ritkán tud elképzelni egy -egy étkezést húst nélkül. Szerintünk abban van a megfelelő tápanyag és energia.

Mi a különbség a két étkezési szokás között?

Vegetáriánus

A vegetáriánus nem eszik húst és húsból készült ételeket, viszont fogyaszt állati eredetű dolgokat, mint a tej, tojás, méz stb. A hangsúlyt a zöldségekre, magvakra, gyümölcsökre, diófélékre, hüvelyesekre helyezi.

Okok, amiért valaki vegetáriánus lesz:

 • Etikai okok: nem akarja, hogy miatta állatokat öljenek meg a húsiparban
 • Egészségügyi okok: a modern táplálkozástudomány folyamatosan bővülő kutatási eredményeinek köszönhetően ma már tudjuk, hogy a hús elhagyása több pozitív előnnyel is járhat
 • Környezetvédelmi okok: a nagyipari állattenyésztés a világ egyik legszennyezőbb iparága, és nem fenntartható a bolygónk jövője szempontjából
 • Vallási okok: Isten jóságát és tanításait úgy értelmezi, hogy másokat bántani vagy megölni nem helyes – a legtöbb Szentírás valóban nem követeli meg az állathasználatot
 • Pénzügyi okok: A növényi élelmiszerek sok esetben olcsóbbak, mint a hús

 

A vegetáriánus étkezésnek több alcsoportját is megkülönböztetik.

 • Vannak, akik nem esznek például húst, de tejterméket és tojás igen. (Lakto-ovo vegetáriánus)

 

 • Vannak, akik esznek húst, de lényegesen kevesebbet és ritkábban, mint az átlag. (Flexitáriánus)

 

 • Vannak, akik kizárólag halat esznek, de más húst nem (Peszkatáriánus)

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/MJvggQ4BggonaoWnrMPP047M9acGRccD.jpg width=890 height=441 /

Vegán

Azok, akik  vegán étrendet követnek, ők már egy komolyabb elhatározás mellett tették le a voksukat, hiszen ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű dolgot. Ide sorolandó a hús mellett, a tej és tejtermékek, a tojás, de még a méz is.

Ez egy életfilozófia, ami az állatokat védelmezi azzal, hogy nem járulnak hozzá az állatok kizsákmányolásához. Ennek a célja, hogy a jövőben minden állathasználat megszűnjön, és ezeket humánusabb, állatoktól mentes módszerek váltsák fel, tehát itt etikai ok sorolható fel.

A vegán étrendet folytatók, csak olyan ételeket fogyasztanak, ami vegán jelzést visel magán, ahol garantálják, hogy nem érintkezett semmilyen állati eredetű összetevővel, illetve nem is tartalmaz semmilyen állati eredetűt. Ide sorolandó az állati eredetű zselatin is a kazein, a tejsavó is, de még a méz is.

Mit eszik aki vegán?

Zöldségeket

Gyümölcsöket

Magvakat

Dióféléket

Mindent, ami növényi eredetű.

Okok, amiért valaki növényi étrenden él:

 • Egészségügyi okok: A tanulmányok szerint a jól összeállított teljes értékű növényi étrend az egyik legegészségesebb táplálkozási irányzat a világon
 • Környezetvédelmi okok: Jelentősen csökkenthetjük ökolábnyomunkat, ha elhagyjuk az állat eredetű ételeket, és fenntartható növényi étrenddel váltjuk fel azt
 • Vallási okok: Isten jóságát és tanításait úgy értelmezi, hogy másokat bántani vagy megölni nem helyes – a legtöbb Szentírás valóban nem követeli meg az állathasználatot
 • Pénzügyi okok: A jól összeállított növényi étrend rendkívül olcsó, nem véletlenül fogyasztanak a legszegényebb országokban főleg növényi ételeket (bab, lencse, rizs, búza stb.)

Kizárólag azt a személyt hívjuk vegánnak, aki az állatok érdekei miatt bojkottál minden állathasználatot és az élete minden területén elhagyja az állathasználatot. Mint például állati cirkuszok, gyapjúgyártás, lovaglás bármilyen állaton, tropicarium, állatviadalok, állatversenyek, minden olyan iparágat, ahol kísérleteznek állatokon, pl. kozmetikumok gyártása,

Ha valaki vegán, biztosan növényi étrenden él. Ha valaki növényi étrenden él, még nem biztos, hogy vegán.

Tehát a vegán életfelfogás az állatok érdekeit tartja szem előtt és minden esetben eszerint cselekszik.

 https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/LXXERqH2Z8YzIWeX53efhj82Ig2uLjDw.jpg width=1105 height=614 /

Miért keresik a hús, tej, tojás alternatívát a vegánok, ha egyszer lemondtak róla?

Mint minden közösség, így egy vegán közösség is egyénekből áll. Változó igényekkel, szokásokkal, akik az útjuk során is máshol tarthatnak éppen, igényeik egymástól eltérhetnek. Léteznek olyan vegánok, akik soha nem törekednek arra, hogy a régi ízeket utánozzák le, míg mások éppen most csöppentek bele az életmódváltásba, ezért inspiráció híján maradnának a jól bevált elkészítési módoknál, ismerős neveknél, mint a sonka, virsli, szalámi, tej csak más forrásból próbálják beszerezni. Jelenleg nagyon sok alternatíva létezik egy vegán étrend felállításához. Növényi tejek, joghurtok, pástétomok, hús helyettesítők, de még a tejszínhab vagy a majonéz is létezik vegán formában. Emellett rengeteg nassolnivaló finomság is megtalálható már.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/DPw01b5cqBeHLZ2Rs61uWoxOQ6apK5Yo.jpg width=763 height=1018 /

 https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/2RU3rVA8bkVcRrCuBpwF1FTPBoUWdMmf.jpg width=749 height=999 /

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/8PSMcw2pL8SJxdrORaJGgsQ9ChApWUa4.jpg width=611 height=1014 /

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/Ytv7DmDfdf6tXpkIhEIUP6J9TarqMEjK.jpg width=747 height=547 /

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/XCblgNTemr05eo6sB2zteLQob9pCXJaU.jpg width=612 height=1203 /

B12 vitamin fontossága vegán étrendnél

A B12-vitamin az egyetlen vitamin, amely nem fordul elő növényi eredetű élelmiszereken, hiányában azonban komoly egészségkárosodások léphetnek fel.

Mire jó a B12-vitamin?

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, amely szerepet játszik a normál vérképzésben és elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez. Az optimális B12-szint hozzájárulhat a teljesítőképesség fokozásához, illetve az agy, a szív, a csontok, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. A szervezet részben a B12-vitamin segítségével készíti az egyik legfőbb antioxidánsát, a gluthationt is.

Miben van B12-vitamin?

A növények maguk nem tudnak B12-vitamint előállítani. Forrása a máj, a tonhal, a lazac, a tojás vagy a marhahús. Mivel a vegán étrendet folytatók ezeket közül egyiket sem fogyasztják, így fontos a pótlása, hogy ne lépjenek fel hiányállapotok

Mik a B12-vitamin-hiány tünetei?

Korai tünetek lehetnek, mint a krónikus fáradtság, emésztési problémák, feledékenység, rosszkedv. Szédülés is utalhat a B12-vitamin hiányából fakadó vérszegénységre.

BioCo vegán B12 vitamin

TERMÉSZETES, BIOAKTÍV B12-VITAMIN!

A B12-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, melyet szervezetünk önmagában nem képes előállítani. Mivel főként állati eredetű táplálékból juthatunk hozzá, a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek érdemes lehet étrend-kiegészítő formában gondoskodni a megfelelő bevitelről. A BioCo 100% VEGAN Bioaktív B12-vitamin 1000 μg készítmény a B12-vitamint bioaktív, természetes metilkobalamin formában tartalmazza, kifejezetten magas dózisban (40 000 NRV%).

A BioCo 100% VEGAN termékcsalád a minőség garanciája a vegán életmódot követők számára. A készítményekbe kerülő minden összetevőt kiemelt gondossággal válogattunk és ellenőriztünk, amit vegán fogyasztóként 100%-os biztonsággal választhat.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/wRIlLxwApAk7DiubRPo64LoyEmfR9ANF.jpg width=599 height=599 /

NATUR TANYA® VEGÁN FEHÉRJEPOR

Abban egyetértünk, hogy a szervezetünknek szüksége van fehérjére. Ennek legismertebb forrása a hús, tejtermékek, tojás stb. de ha az étrendünk miatt nem fogyasztjuk ezeket hiányállapotok léphetnek fel. Azért hogy elkerüljük a negtív következményeket növényi forrásból is tudjuk pótolni a szükséges fehérjét. A fitopolcokon többféle fehérjepor közül tudunk választani. Ilyen a borsófehérje, a rizsfehérje vagy a kendermagfehérje is. Bármelyiket választjuk tökéletesen beleilleszthető a reggeli smoothe-ba, bármilyen gyümölcs shake-be, növényi joghurtba stb. 

VEGÁN FEHÉRJEPOR 100%-BAN KENDERMAGBÓL KÉSZÜL, MELYNEK FEHÉRJETARTALMA A MARHAHÚSHOZ ÉS A BÁRÁNYHÚSHOZ HASONLÓ MENNYISÉGŰ FEHÉRJÉT NYÚJT.

A kendermagban megtalálható növényi fehérje hozzájárul az izomtömeg és az egészséges csontozat fenntartásához.

 • FEHÉRJE ÉS ÉLELMI ROST FORRÁS

 • NEM CSAK BELSŐLEG, DE KÜLSŐLEG IS ALKALMAZHATÓ

 • ALACSONY GLIKÉMIÁS INDEX, DIÉTÁS ÉTREND RÉSZE

 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES AROMÁT, TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET

 • GLUTÉNMENTES, GMO MENTES, VEGAN, PALEO

 • HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL*

Tökéletes alternatíva, azok számára, akik fehérjebeviteli szükségletüket növényi fehérjeforrással szeretnék fedezni. Ideális vegánok, vegetáriánusok, tejfehérje allergiások, gluténérzékenyek, laktózintoleránsok számára.

https://fitocentrum.hu/integ_theme/pictures/mmgC9aQvCRBQfIiQLRkZDanOkNrixCdT.jpg width=870 height=870 /

Bármilyen étrendet is követünk egészségünk megőrzése a legfontosabb, így bármilyen változtatás beiktatása előtt járjunk utána az alterntív megoldásoknak!